Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 30. septembra 2023 - Eigirdas a VI Demokratijos pl˛ etros fondas proti Litve

rozsudok z 12. septembra 2023 k sťažnostiam č. 84048/17 a 84051/17 pre porušenie článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte článkov publikovaných pred voľbami v novinách o politikovi a podnikateľovi s vplyvom na médiá

Sťažovateľmi sú litovský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1970 a žije vo Vilniuse, a nezisková organizácia VI Demokratijos pl´etros fondas, ktorá vydáva časopis Valstybe. Sťažovateľ Eigirdas pravidelne prispieval do časopisu mienkotvornými článkami.

Vo februári 2015 sťažovateľ napísal článok v časopise
 Valstybë
s názvom "Desať najbohatších a najnebezpečnejších oligarchovov Litvy". Jeden z označených oligarchov bol V. M., významný podnikateľ, politik a budúci starosta Kaunasu, ktorý bol opísaný ako človek s veľkým vplyvom v médiách, a teda s možnosťou ovplyvnenia politického spravodajstva v predvolebnej kampani, pretože jeho spoločnosť vynakladá veľké výdavky na reklamu. Doslova bolo v článku napísané, že vďaka plateným inzerciám "takmer všetky médiá zverejňujú o V.M. len samé dobré správy".
Druhý publikovaný článok, ktorého autorom bol iný novinár, vyšiel pod názvom "V politickom marketingu - duel medzi Paksaite a Matijošaitukasom". Pani Paksaite je dcérou bývalého litovského prezidenta Rolandasa Paksasa a pán Matijošaitis je synom V. M., pričom v názve článku je použitá zdrobnenina jeho priezviska.
Po sťažnostiach a následnom súdnom konaní komisia pre etiku vo verejných informáciách rozhodla o sankcii voči autorovi prvého článku a vydavateľovi.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).