Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 30. septembra 2023 - Gauvin-Fournis a Silliau proti Francúzsku

rozsudok zo 7. septembra 2023 k sťažnostiam č. 21424/16 a 45728/17 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v kontexte zisťovania pôvodu darcov spermií u detí narodených metódou asistovanej reprodukcie
Sťažovatelia sa narodili v 80-tych rokoch pomocou umelého oplodnenia použitím spermií darcov. Do 1. septembra 2022 nemali možnosť získať informáciu o totožnosti týchto darcov. Po uvedenom dátume nadobudol účinnosť nový právny systém na získanie prístupu k informácii o pôvode osoby. Podľa novej právnej úpravy jednotlivci, ktorí sa narodili pred účinnosťou novej reformy, mali možnosť získať informácie o svojom pôvode. Poskytnutie tejto informácie však podliehalo súhlasu darcu.
Vo svojej sťažnosti sťažovatelia namietajú porušenie práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života v zmysle článku 8 Dohovoru. Zásah mal spočívať v tom, že nemohli získať informáciu týkajúcu sa biologického otca.
Ďalej namietajú porušenie zákazu diskriminácie v zmysle článku 14 Dohovoru v spojitosti s článkom 8 Dohovoru tým, že v dôsledku použitej metódy počatia čelili diskriminácii pri výkone svojho práva na rešpektovanie súkromného života v porovnaní s inými deťmi, pretože nemohli získať informácie, vrátane lekárskych informácií, týkajúce sa tretích osôb -darcov.
Rozhodnutie Súdu
Č
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).