Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 30. septembra 2023 - Valiullina a ostatní proti Lotyšsku

rozsudok zo 14. septembra 2023 k sťažnostiam č. 56928/19, 7306/20 a 11937/20 pre porušenie článku 2 Protokolu č. 1 k Dohovoru (právo na vzdelanie) v kontexte zmeny učebných osnov a jej vplyvu na počet hodín vyučovaných v jazyku menšín
Sťažovatelia sú piati občania Lotyšska a obyvatelia s trvalým pobytom v Lotyšsku, ale bez štátnej príslušnosti k Lotyšsku. Ide o rodičov a deti, ktorí patria k po rusky hovoriacej menšine v Lotyšsku.
Prípad sa týka zmien v zákone z roku 2018, ktorý zvýšil počet predmetov, ktoré sa mali vyučovať v štátnych školách v štátnom jazyku, lotyštine. Dôsledkom zmeny bolo zníženie počtu vyučovacích hodín v ruštine.
V roku 2019 Ústavný súd Lotyšska rozhodol o ústavnosti týchto zmien. Okrem iného uviedol, že neexistuje žiaden dôkaz, že napadnuté ustanovenia, ktoré upravujú vyučovací jazyk na školách, ovplyvnili ústavné právo na vzdelanie.
Sťažovatelia vo svojej sťažnosti namietajú porušenie svojho práva na vzdelanie v zmysle článku 2 Protokolu č. 1 k Dohovoru či už samostatne alebo v spojitosti s článkom 14 Dohovoru (zákaz diskriminácie).Tvrdia, že legislatívne zmeny z roku 2018 obmedzili ich prístup k vzdelaniu a že rozdiel v zaobchádzaní medzi rusko-jazyčnými a lotyšsko-jazyčnými žiakmi je diskrimináciou.
Rozhodnutie Súdu:
Súd konštatoval, že
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).