Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 30. septembra 2023 - Yüksel Yalçýnkaya proti Turecku

rozsudok Veľkej komory Súdu z 26. septembra 2023 k sťažnosti č. 15669/20 pre porušenie článku 7 Dohovoru (zásada niet trestu bez zákona), článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) a článku 11 Dohovoru (sloboda zhromažďovania a združovania) v kontexte odsúdenia bývalého učiteľa za členstvo v teroristickej organizácii, ktorá údajne stála v pozadí pokusu o štátny prevrat 15. júla 2016
Sťažovateľ je turecký štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1966 a žije v meste Kayseri v Turecku. V roku 2016 bol sťažovateľ, v tom čase učiteľ, zadržaný pre podozrenie z členstva v organizácii opísanej tureckými úradmi ako "Fetullahistická teroristická organizácia/Paralelná štruktúra štátu" (Fetullahçý Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapýlanmasý - ďalej len ako "FETÖ/PDY").
Po vzatí do väzby bola v roku 2017 na neho podaná obžaloba, ktorá, okrem iného, uvádzala aj používanie telefonickej aplikácie ByLock, podozrivé bankové aktivity, členstvo v odborovej organizácii a združení, ktoré údajne malo teroristické prepojenia, a uvádzal sa v nej aj anonymný informátor.
Prípad sa dostal pred súd. Sťažovateľ bol v roku 2017 uznaný vinným a bol odsúdený na 6 rokov a 3 mesiace odňatia slobody. Následne Krajský odvolací súd v Ankare aj kasačný súd potvrdili odsúdenie sťažovateľa. Ústavný súd v roku 2019 odmietol ústavnú sťažnosť sťažovateľa ako neprípustnú.
Základným a rozhodujúcim dôkazom proti sťažovateľovi bolo jeho údajné používanie aplikácie ByLock, na základe zistení, že systém šifrovaných správ používala výlučne FETÖ/PDY pod rúškom globálnej aplikácie. Potvrdzujúcim dôkazom bol jeho bankový účet a jeho členstvo v odborovej organizácii Aktif Egitim-Sen a Združení dobrovoľných učiteľov Kayseri, ktoré boli považované za pridružené k FETÖ/PDY.
Sporné udalosti sa udiali na pozadí pokusu o štátny prevrat 15. júla 2016.
1)
Sťažovateľ vo svojej sťažnosti namieta porušenie práva na spravodlivé súdne konanie v zmysle článku 6 ods. 1 Dohovoru. Tvrdí, že nepresnosti v zhromažďovaní a prípustnosti údajov z aplikácie ByLock ako dôkaz, ako aj problémy pri spochybňovaní takýchto dôkazov a nedostatočné odôvodnenie rozhodnutí vnútroštátnych súdov o týchto dôkazoch porušili jeho práva v zmysle citovaného článku.
Ďalej namieta porušenie zásady niet trestu bez zákona v zmysle článku 7 Dohovoru a slobody zhromažďovania a združovania v zmysle článku 11 Dohovoru. Tvrdí, že bol odsúdený na základe skutkov, ktoré nie sú trestným činom, v dôsledku extenzívnej a arbitrárnej interpretácie relevantných zákonov a že členstvo v odborovej organizácii a združení bolo použité ako dôkaz pre jeho odsúdenie.
Komora Súdu, ktorej bola sťažnosť pridelená na rozhodnutie, 3. mája 2022 rozhodla o postúpení svojej právomoci Veľkej komore Súdu. Pojednávanie pred Veľkou komorou sa uskutočnilo 18. januára 2023 v Štrasburgu.
Rozhodnutie Súdu
Vláda tvrdila, že opatrenia prijaté po pokuse o vojenský puč, najmä viaceré dekréty, boli odôvodnené výnimočným stavom. Turecko neporušilo žiadne z práv garantovaných Európskym dohovorom, keďže využilo svoje právo na odstúpenie od ich plnenia vo výnimočných situáciách v zmysle článku 15 Dohovoru.
Súd uznal nali
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).