Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v októbri 2023 - Total S. A. a Vitol S. A. proti Francúzsku

rozsudok z 12. októbra 2023 k sťažnostiam č. 34634/18 a 43546/18 pre porušenie článku 7 Dohovoru (nullum crimen sine lege) v kontexte odsúdenia právnických osôb za podplácanie zahraničných verejných činiteľov v rámci programu "Ropa za potraviny"
Prvý sťažovateľ, spoločnosť Total S. A., je materskou spoločnosťou skupiny Total group so sídlom v meste Courbevoie vo Francúzsku. Druhý sťažovateľ, spoločnosť Vitol S. A. sídli v Ženeve (vo Švajčiarsku).
V noci z 1. na 2. augusta 1990 iracká armáda napadla Kuvajt. Dňa 6. augusta 1990 Bezpečnostná rada OSN prijala Rezolúciu BR OSN č. 661, ktorou uložila sériu opatrení, ktorých výsledkom bolo medzinárodné embargo na celý iracký zahraničný obchod. Toto embargo spustilo potravinovú a zdravotnícku krízu obyvateľov Iraku. Táto situácia viedla Bezpečnostnú radu OSN k zavedeniu programu Ropa za potraviny podľa podmienok stanovených Rezolúciou BR OSN č. 986 zo 14. apríla 1995.
Podľa tejto schémy kupujúci, konkrétne medzinárodné ropné spoločnosti schválené vládami príslušných štátov a po schválení OSN, mohli predávať surovú irackú ropu od irackej spoločnosti - Štátna ropná marketingová organizácia (SOMO) za cenu, ktorú navrhne iracká vláda a schváli OSN. Takýto súhlas OSN získalo 248 ropných spoločností, vrátane pobočiek skupiny Total, Total International Limited France a Total Oil Trading S.A. Dovozné spoločnosti mali nákupy uhradiť prostredníctvom akreditívov vystavených v banke v New Yorku, kde bol zriadený depozitný účet otvorený a spravovaný OSN, na ktorý mali byť poukázané všetky výnosy z transakcií.
Po vojenskej intervencii koalíciou štátov proti režimu Saddáma Hussaina prieskum v irackých archívoch odhalil pochybenia v tomto programe. Okrem toho, francúzska finančná polícia (známa ako "Tracfin") dostala viaceré správy o podozrivých finančných transakciách pochádzajúcich od veľkých francúzskych firiem a ich francúzskych alebo zahraničných pobočiek. Vyšetrovanie odhalilo, že skupina Total platila tajné provízie v súvislosti s transakciami za obchodovanie s ropou v určitých krajinách, najmä počas embarga v Iraku. Zároveň s konaním vo Francúzsku bola spoločnosť Vitol S.A.za podobné skutky uznaná vinnou aj pred súdmi v USA.
V rozhodnutí z 28. júla 2011 francúzsky vyšetrujúci sudca obžaloval 1
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).