Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

BERÁNEK, J. Procesy s nacistickými zločinci v okupačních zónách Německa a jejich vliv na československou retribuci.

Praha: Leges, 2022. 340 s. ISBN 978-80-7502-608-8

Nech sa naplní spravodlivosť, aj keby mal zhynúť svet (Fiat iustitia, pereat mundus)! Tento "výkrik" si zvolil cisár a kráľ Ferdinand I. Habsburský (1526 - 1564) za korunovačné heslo. Okrem iného pregnantne vyjadruje jeden z prístupov, aký možno zaujať k napĺňaniu spravodlivosti, trestaniu, ba aj jeho zmyslu.
1)
Právnu vedu i prax odjakživa fascinovali otázky dosiahnutia vyššej spravodlivosti vrátane skúmania materiálnej či formálnej úlohy "pravdy" v procesnom práve. Výnimočne sa vyskytne aj situácia, ktorá právnikov núti, aby vystúpili z kolobehu zažitých procesných pravidiel prihlásili sa k vyšším princípom. V oblasti právnej filozofie predstavovala druhá svetová vojna podobný zlom napr. v tvorbe Gustava Radbrucha.
Priestor na zamyslenie nad týmito existenciálnymi otázkami práva a spravodlivosti poskytuje monografia Mgr. Jana Beránka, PhD., z pražskej právnickej fakulty, ktorá sa venuje jednému z najdôležitejších míľnikov medzinárodného trestného práva.
2)
Česko-slovenskému čitateľovi bližšie osvetľuje procesy s nacistickými zločincami po druhej svetovej vojne. Nevenuje sa síce pomerne slávnemu "norimberskému procesu" s hlavnými exponentmi režimu (v publikácii je označený ako
USA et al. vs. Hermann Wilhelm Göring et al.
), ale o to podrobnejšie analyzuje "menšie" procesy, ktoré jednotlivé mocnosti viedli v rámci svojich okupačných zón proti nacistickým zločincom. Ich jurisdikcia sa spravidla obmedzovala na zločiny spáchané nacistami proti cudzím štátnym príslušníkom a osobám bez štátnej príslušnosti.
Preto od tohto druhu konaní zároveň musíme odlíšiť nemecké denacifikačné súdnictvo, kde bola posudzovaná vina nacistov za spáchanie zločinov na vlastných nemeckých občanoch. Rovnako musíme od procesov v rámci okupačných zón Nemecka odlišovať trestné konania v iných krajinách, zásadne uskutočňovaných na mieste spáchaných zločinov, kde boli inkriminované osoby vydané so súhlasom okupačnej mocnosti (napr. do francúzska, Poľska, ale aj Československa).
Jadro posudzovanej práce tvorí charakteristika procesov s nacistickými zločincami v jednotlivých okupačných zónach Nemecka pod gesciou Britov, Francúzov, Američanov a Sovietov. Monografia podrobne skúma právny a organizačný rámec vedenia procesov v každej zóne, predkladá štatistiky o počte obžalovaných a odsúdených, klasifikuje základné druhy ve
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).