Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

FIAČAN, I., KERECMAN, P., ŠTIAVNICKÝ, J. a kol. Ústavný súd Slovenskej republiky (1993 - 2023). Ústavné súdnictvo v premenách času.

Košice: Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky, 2023, 208 s. ISBN 978-80-8129-142-5

Aj Ústavný súd Slovenskej republiky sa na tento rok v danom kontexte špeciálne pripravil. "Svoje tridsiatiny" slávnostne a dôstojne oslávil dňa 22.2.2023 v Sále Ústavy v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí v Bratislave. S prejavmi vystúpili predseda vlády SR Eduard Heger, predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan, predseda Ústavného súdu ČR Pavel Rychetský, minister spravodlivosti SR Viliam Karas, predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a predseda Najvyššieho správneho súdu SR Pavol Naď. "Zmaterializovanou" pamiatkou však zostáva publikácia o Ústavnom súde, ktorá tu bola uvedená do života.
Kolektív 11 autorov (z toho 9 osobne spätých s Ústavným súdom) napísali publikáciu, ktorá spĺňa okrem - v súčasnosti čoraz viac zvýrazňovaného aspektu popularizácie či informovania smerom k verejnosti -, najmä aspekt odborný a vedecký. Autori publikácie sa rozhodli napísať publikáciu nielen o Ústavnom súde a jeho vývoji, či "odpočte" od vzniku v rámci Slovenskej republiky v roku 1993 do súčasnosti. Svoj zámer podstatne rozšírili. Čitateľ tak dostáva komplexný pohľad na ústavné súdnictvo ako osobitný spôsob výkonu moci štátu, a to ako v historických súvislostiach všeobecne, ale aj celkom konkrétne v podmienkach medzivojnovej Československej republiky, v rokoch 1939 až 1989, v rámci československej federácie po roku 1989 a osobitne v podmienkach Slovenskej republiky od roku 1993 dodnes.
Publikácia nadväzuje na veľký počet domácich i zahraničných vedeckých a odborných diel v tejto oblasti, reflektuje meniace sa legislatívne určené prostredie, vychádza z dosiaľ nespracovaných archívnych dokumentov, ale taktiež z autentických spomienok priamych účastníkov. Je reprezentačnou publikáciou aj svojím grafickým spracovaním a obrazovou dokumentáciou.
Ústavný právnik a sudca Ústavného súdu SR v rokoch 2007 - 2019, Ladislav Orosz, erudovane a kondenzovane predstavuje zrod moderného ústavného súdnictva vo svetovom kontexte. "
Idea súdnej kontroly výkonu moci sa v štátovednom myslení síce objavuje už začiatkom 17. storočia, ale až v druhej polovici 20. storočia sa aj pod vplyvom konkrétnych historických skúseností z ústavno-politickej praxe v ústavnej teórii začala kryštalizovať zásadná zhoda v tom, že kľúčový a pritom efektívny nástroj ochrany ústavy tvorí práve mechanizmus súdnej kontroly ústavnosti, teda kontrola dodržiavania ústavy prostredníctvom osobitného právneho mechanizmu, na uplatňovanie ktorého sú splnomocnené orgány súdneho typu
" (s.16). Ideu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).