Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Karfíková, M. a kolektív, Teorie finančního práva a finanční vědy. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2018, 356 s. ISBN 978-80-7552-935-0

            Autori predloženej kolektívnej monografie si za tému zvolili problematiku všeobecnej roviny finančného práva a finančnej vedy vrátane teoretických základov jednotlivých teoretických pododborov (pododvetví). Tematika publikácie má signifikantný teoretický aspekt, keďže sa monografia zameriava na vymedzenie teoretických základov finančného práva. Vo väzbe na to je potrebné kladne hodnotiť skutočnosť, že pozitívnu právnu úpravu (t. j. prevzaté znenia relevantných právnych predpisov z oblasti finančného práva) v tejto publikácii takmer vôbec nenájdeme. Predovšetkým takýto prístup k spracovaniu publikácie v kategórii vedeckej monografie a jej súčasná komplexnosť ju kladú do kvalitatívne vyššej úrovne publikačnej činnosti v odbore právo, aj vo všeobecnosti, a preto považujem za adekvátne vyzdvihnúť recenzované kolektívne dielo spomedzi ostatných publikácií obdobného charakteru.

            Na autormi zvolenú výsostne teoreticky ladenú tému a analytický predmet spracovania sa viaže v Českej republike a slovenskej republike niekoľko skorších publikácií, tieto sa však do určitej miery zaoberajú i pozitívnym právom a abstrahujú od tak komplexného poňatia (azda aj z dôvodu značne progresívneho vývoja v oblasti diferenciácie finančného práva a jeho kategórií, resp. inštitútov), preto posudzovaná monografia - opakujúc svoje predchádzajúce vyjadrenie - vyniká najmä čisto teoretickým poňatím a komplexnosťou spracovania súvisiacej problematiky.

            Dôležitým aspektom die

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).