Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

KROŠLÁK, D. Právny štát - vývoj, princípy, mechanizmy ochrany.

Praha: Wolters Kluwer ČR, 2022, 244 s. ISBN 978-80-7676-439-2 (brož.), ISBN 978-80-7676-440-2 (pdf.)

 

Medzi najnovšie publikácie v rámci slovenskej odbornej spisbe kladúce si za cieľ objasniť povahu ("skutočný význam") právneho štátu patrí monografia renomovaného odborníka z oblasti právnej teórie a konštitucionalistiky docenta Daniela Krošláka
Právny štát - vývoj, princípy, mechanizmy ochrany.
(Praha: Wolters Kluwer ČR, 2022) nadväzujúca na jeho skoršie práce.
4)
K motívom spracovania tejto monografie autor (tak trošku v duchu Illésa Károlya Edviho) uvádza, že v laickom, ako aj odbornom diskurze sa možno stretnúť s nadužívaním pojmu právny štát, a to neraz bez jasnej predstavy, čo tento pojem vlastne znamená (s. 8).
Recenzovaná monografia s rozsahom 244 strán je formálne rozdelená na predslov, tri kapitoly a záver, pričom po impozantnom zozname bibliografických zdrojov ešte nasleduje ako príloha zoznam kritérií právneho štátu. Ťažiskovou, najrozsiahlejšou a pre aplikačnú prax azda najzaujímavejšou je kapitola pojednávajúca o jednotlivých princípoch právneho štátu (s. 40 - s. 113), i keď v ostatnej dobe čoraz aktuálnejšími sú aj európske mechanizmy ochrany právneho štátu, ktorým je venovaná samostatná kapitola (s. 114 - 169).
V prvej kapitole autor v stručnosti približuje vývoj, resp. formovanie konceptu právneho štátu a to jednak v podobe konceptu "rule of law" v prostredí anglo-americkej právnej kultúry (od 17. storočia), jednak v podobe konceptu "Rechtsstaat" v prostredí nemeckej právnej kultúry (od 18. storočia). Výklad autor oživuje citáciou téz osobností, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili formovanie konceptu právneho štátu, a (i keď v podstatne menšej miere) citáciou rozhodnutí prezentovaných v anglickej súdnej praxi (napr. Case of Prohibitions z roku 1607).
V druhej kapitole sa pozornosť autora obracia k základným princípom (znakom) právneho štátu, pričom pri ich formálnom demonštratívnom výpočte vychádza z nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 31.5.2017, sp. zn. PL. ÚS 7/2017. Autor tu v nadväznosti na základné princípy právneho štátu mapuje stanoviská Ústavného súdu Slovenskej republiky vo veciach právneho štátu, avšak (žiaľ, zrejme programovo) nereflektuje koncept právneho štátu a jeho princípy v rozhodovac
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).