Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Machálek, V., Prezident lidskosti - životní příběh Emila Háchy.

Obdobie posledných rokov je na monografie venované osobnostiam bývalých československých prezidentov neobvykle bohaté. Nielen medzi odbornou verejnosťou výrazne zarezonovali najmä práce o Edvardovi Benešovi (Antoine Marés, Argo, 2016) a Gustávovi Husákovi (Michal Macháček, Vyšehrad, 2019). Pozornosť sa v tejto súvislosti nevyhla ani historicky azda najkontroverznejšej postave Jozefa Tisa (James Mase Ward, Slovart, 2018). A hoci každá z uvedených kníh ponúka osobitý pohľad na život konkrétneho štátnika, autori sa už vopred mohli spoľahnúť na čitateľovu znalosť základných faktov a reálií. Heslo
Beneš, Masaryk
či
Tiso
skrátka nemá väčšina ľudí problém zasadiť do dobového kontextu, ba dokonca je schopná pridať aj zopár zaujímavých informácií z ich osobného či politického života. Trvalá prítomnosť menovaných prezidentov v širšom spoločenskom (po)vedomí z nich robí, povedané boxerskou terminológiou, ťažké váhy politických dejín 20. storočia. Pozornosť, ktorá je im venovaná, však často prekrýva osudy iných osobností, ktorých mená a životné osudy s pribúdajúcim časom upadajú do zabudnutia a stávajú sa predmetom záujmu malého počtu nadšencov. Medzi také dlho patrila aj osobnosť Emila Háchu. Vyše 800-stranová kniha českého historika Víta Machálka však hovorí jednoznačne a nahlas - neprávom!
Prezidentom proti svojej vôli
Spor o Háchu
, ako historická obec nazýva neutíchajúcu polemiku nad konaním prezidenta pomníchovskej Československej republiky, sa rozpútal ihneď po jeho smrti v roku 1945, a bez zveličenia možno povedať, že trvá dodnes. Dokladom toho je napríklad konanie Českej pošty, ktorá sa po obdržaní súkromnej objednávky na výrobu známok s portrétom bývalého prezidenta obrátila na viacerých historikov s otázkou vhodnosti takéhoto kroku.
1)
Spor tlejúci dlhé desaťročia sa tak mohol opätovne naplno rozhorieť. Bol Emil Hácha zradcom a ochotným kolaborantom quislingovského strihu, alebo išlo o vlastenca, ktorý sa československý národ pokúsil aj za cenu vlastného poníženia previesť jedným z najťažších období novodobých dejín? Za základný odrazový mostík pri hľadaní odpovede na túto otázku považuje autor dlhodobo a opakovane artikulovaný postoj samotného Háchu k výkonu prezidentskej funkcie. Azda ako jediný československý prezident o danú funkciu nikdy nestál, ba dokonca ho podľa spomienok Františka Weyra nezaujímala ani samotná politika.
2)
Okolnosti vynútenej abdikácie Edvarda Beneša spojená s požiadavkou rýchleho obsadenia p
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).