Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Martin Škop, Právo v postmoderní situaci.

Martin Škop, Právo v postmoderní situaci.
Brno: Masarykova univerzita, 2008, 191 strán
JUDr.
Milan
Jančo
Monografia JUDr. Mgr. Martina Škopa, PhD., ktorý pôsobí na Katedre právnej teórie Právnickej fakulty Masarykovej univerzity, je významným počinom v mimoriadne aktuálnej oblasti skúmania vplyvu postmoderny a postmodernizmu na právo. Jej autor sa snaží priblížiť postmoderné dimenzie pôsobenia práva v spoločnosti a aplikovať postmoderné tézy a argumenty v oblasti práva. Hlavným posolstvom tejto knihy je, že "postmoderna nie je nebezpečná, netreba sa jej báť a nie je treba ju ostrakizovať" (s. 8). Ako sám autor v predhovore priznáva, túto knihu možno nazvať aj obhajobou postmoderny. Kladie si za cieľ odbúrať predsudky a mýty o postmodernizme, ktoré často vedú k jeho zavrhnutiu ako deštruktívnemu a nihilistickému smeru, ktorý je nezlučiteľný s hodnotami, inštitúciami a vôbec existenciou práva v spoločnosti. A dovolím si povedať, že tento cieľ sa mu do veľkej miery podarilo naplniť.
Kniha sa systematicky člení na deväť kapitol. V prvej z nich autor charakterizuje postmodernú situáciu a, nadväzujúc na klasifikáciu W. Welscha, diferencuje bezbrehý postmodernizmus a postmodernizmus presnosti. Bezbrehý postmodernizmus charakterizuje ako "myšlienkový prúd, ktorý všetko spochybňuje, s vidinou deštrukcie pre samotné rozbíjanie," ako "smer bez obsahu a formy" (s. 13). Základom autorovho skúmania je však postmodernizmus presnosti, ktorý presadzuje pluralizmus, a nie ľubovôľu. Snahou tohto postmodernizmu nie je "všetko spochybniť a svet utopiť v relativizácii a partikularizme" (s. 11). Na túto diferenciáciu nadväzuje charakteristika postmodernej spoločnosti a moderných základov postmodernizmu. V závere prvej kapitoly autor uvádza všeobecné črty postmoderny súvisiace s právom.
Aké sú teda súvislosti práva a postmodernizmu? Autor súhlasne s Boguszakom konštatuje, že "postmodernizmus sa sotva stane prevažujúcim smerom v odbore právnej filozofi
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).