Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

NOVOTNÝ, J. Čtení. Reflexe. Interpretace. Elementární úvod do práce s textem.

Praha: Togga, spol. s r. o., v spolupráci s Univerzitou Karlovou, fakultou humanitních studií, 2021, 160 s., ISBN 978-80-7571-080-2 (FHS UK), ISBN 978-80-7476-212-3 (Togga)

Medzi témy na výslní záujmu českej právnej vedy dlhodobo patrí práca s právnym textom, a to tak v rovine (metodológie) tvorby, resp. písania právneho textu1, ako aj a predovšetkým v rovine interpretácie právnych textov, samozrejme, primárne právnych predpisov.2Záujem českej právnej vedy o prácu s právnym textom je pochopiteľný – život právnika je v miere nie zanedbateľnej prácou s právnymi textami a s textami vôbec. Azda každý právnik je pritom okrem práce s typicky právnymi textami, ako sú právne predpisy, zmluvy či rozhodnutia orgánov verejnej moci, (aspoň občas) konfrontovaný aj s prácou s „neprávnymi“ textami, ako sú napríklad konverzácie na rôznych telekomunikačných platformách či texty publikované v masmédiách (napr. pri interpretácii takýchto „neprávnych“ textov v trestnom konaní, v konaní o rozvod manželstva alebo v konaní o ochranu osobnosti).Vzhľadom na miesto práce s (právnymi) textami v živote právnika by prirodzenou súčasťou výzbroje nielen českého, ale aj slovenského právnika mala byť uvedomelá, nielen intuitívna znalosť elementárnych zásad práce s (právnymi) textami. Jednou z úrovňou výkladu najprístupnejších a aj cenovo najdostupnejších publikácií uvádzajúcich do práce s textami na českom a slovenskom knižnom trhu je zrejme menšia monografia
Čtení. Reflexe. Interpretace. Elementární úvod do práce s textem
Jaroslava Novotného, odborného asistenta fakulty humanitných štúdií Univerzity Karlovej (ďalej aj "recenzovaná monografia").
Recenzovaná monografia s rozsahom 160 strán je formálne rozdelená na úvod, päť kapitol a zhrnutie, t. j. záver, po ktorom nasleduje prehľad použitej literatúry. Ťažiskovou je kapitola venovaná problematike čítania a interpretácie textov (s. 45 - 82), na ktorú nadväzujú kapitola o základných zásadách čítania pre začínajúcich interpretov (s. 83 - 91) a kapitola venovaná elementárnym zásadám písania (s. 93 - 110).
Predmetom prvej kapitoly je vzťah humanitných vied (ako vied o ľudských záleži
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).