Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Právna úprava prvkov kontradiktórnosti v štádiu prípravného konania podľa právneho systému common law s dôrazom na USA

MIKLÓSSYOVÁ, L.: Právna úprava prvkov kontradiktórnosti v štádiu prípravného konania podľa právneho systému common law s dôrazom na USA. Právny obzor, 106, 2023, č. 3, s. 238 – 250.

https://doi.org/10.31577/pravnyobzor.2023.3.05

Legal regulation of the elements of adversarial proceedings at the pre-trial stage under the common law system, with an emphasis on the USA. The Slovak criminal procedure is characterized by the continental European legal system, the main feature of which is the fact that it is a system of written law - lex scripta, in relation to which other sources of law are only subsidiary sources. The judge in court proceedings does not make the law, but only finds it, applies it, and gives its interpretation. The case-law is settled in the conclusion that we speak of adversarial character in criminal proceedings in the context of the possibility of commenting on all the evidence, but also of commenting on all the other facts which are the subject of the criminal proceedings. A prerequisite for the exercise of that right is, of course, the possibility of being acquainted with all the facts on which the subject has a right to be heard. Since criminal proceeding under US law is based on the common law system and its regulation has a different historic background, different elements apply than in the Slovak law. To what extent, then, do these elements differ from the adversarial elements present in US pre-trial proceedings?

Key words: common law system, adversarial proceedings, pre-trial proceedings, United States of America


Úvod
Kontradiktórnosť vo všeobecnosti vyplýva z latinského slovného spojenia "
contra dicere"
, čo môžeme voľne preložiť ako
možnosť protirečiť
, v slovenskom trestnom konaní však môžeme prvky kontradiktórnosti badať aj v iných osobitných aspektoch konania. Slovenská republika je na rozdiel od Spojených štátov amerických charakteristická kontinentálnym európskym právnym systémom, ktorého hlavnou črtou je skutočnosť, že je to systém práva písaného -
lex scripta,
vo vzťahu ku ktorému sú eventuálne iné pramene práva iba prameňmi subsidiárnymi.
1)
Sudca v konaní pred súdom právo nedotvára, iba ho nachádza, aplikuje a poskytuje jeho výklad. Keďže slovenské trestné konanie je založené na zásade zistenia skutkového stavu bez dôvodných pochybností, s tým súvisí aj
zásada vyhľadávacia
, ktorá stanovuje, že orgány činné v trestnom konaní sú povinné vyhľadávať jednak dôkazy v
neprospech
, ale aj v
prospech
obvineného.
2)
Judikatúra sa ustálila v závere, že o kontradiktórnosti v trestnom konaní hovoríme jednak v kontexte možnosti
vyjadriť sa ku všetkým dôkazom
, ale tiež vyjadriť sa ku všetkým ostatným skutočnostiam, ktoré sú predmetom trestného konania.
3)
Nevyhnutným predpokladom na realizáciu tohto oprávnenia je, samozrejme, aj možnosť
oboznámiť sa so všetkými skutočnosťami
, ku ktorým má subjekt právo sa vyjadriť. Tieto oprávnenia sú v slovenskom trestnom konaní zaručené jednak Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd (najmä článkom 6), Ústavou Slovenskej republiky, ale aj samotným Trestným poriadkom, ktorý zakotvuje právo na spravodlivé prejednanie trestnej veci v prítomnosti obžalovaného tak, aby sa mohol vyjadriť ku všetkým vykonávaným dôkazom, právo strán obstarávať dôkazy a možnosť strán vykonať výsluch obžalovaného, svedkov a znalcov.
4)
Prvky kontradiktórnosti sa v slovenskom trestnom konaní síce prejavujú typicky v konaní pred súdom, v rámci hlavného pojednávania a na ňom vykonaného dokazovania, avšak v našom článku sa budeme zameriavať práve na tie prvky kontradiktórnosti, ktoré sú v trestnom konaní prítomné už počas prípravného konania. Tieto prvky všeobecne môžeme zhrnúť takto:
- účasť obvineného a obhajcu na vyšetrovacích úkonoch vykonávaných orgánom činným v trestnom konaní;
- osobný výsluch obvineného pri rozhodovaní o väzbe v prípravnom konaní;
- právo nazerať do spisu; a
- právo na preštudovanie spisu.
5)
Do akej miery sa teda tieto spomenuté prvky odlišujú od prvkov kontradiktórnosti prítomných v prípravnom konaní podľa práva USA?
1. Systém common law
Ako sme už uviedli, na Slovensku platí tzv. kontinentálny právny systém. Spolu s anglo-americkým právnym systémom predstavujú tieto dva systémy rozhodujúce právne systémy súčasného sveta. Anglo-americký právny systém je nazývaný aj ako systém
common law
, resp. anglosaský právny systém.
6)
Ako aj názov "anglo-americký" naznačuje, základnými zložkami tohto systému sú
anglické právo
a
právo USA
. Medzi uvedenými však možno nájsť viacero rozdielov. Právo USA si zachováva historické základy z roku 1776, avšak v dôsledku samostatného vývoja od tohto roku (v dôsledku vyhlásenia nezávislosti) sa v určitých častiach od pôvodného anglického systému značne odchýlilo.
Systém
common law
sa zameriava najmä na súdne rozhodnutia, ktoré sú primárnym prameňom práva, na rozdiel od právnych predpisov prijatých zákonodarcami. Je založený na zásade, že
fakticky podobné prípady by sa mali rozhodovať rovnakým spôsobom
. Hlavnými črtami systému sú:
- je založený na precedensoch a predchádzajúcich rozhodnutiach súdov;
- rozhodnutia súdov vyššieho stupňa sú záväzné pre súdy nižšieho stupňa;
- systém je flexibilný a mal by umožňovať, aby sa právo časom menilo v reakcii na zmeny v spoločnosti alebo na nové výklady existujúcich zásad.
Systém common law je založený na zásade
stare decisis
, čo znamená, že keď súd rozhodne vo veci, jeho rozhodnutie je záväzné pre ostatné súdy v podobných prípadoch. V USA sa systém common law delí na dve hlavné vetvy:
štátne common law
a
federálne common law
. Vo všeobecnosti platí, že primárnym je právo jednotlivých štátov
7)
, avšak v prípade, že dôjde k stretu federálnej legislatívnej právomoci s právomocou určitého štátu, prednosť bude mať federálny zákon
8)
.
Trestné právo v USA upravuje definície jednotlivých trestných činov a všeobecné zásady trestnej zodpovednosti, pričom trestné činy delí na "
felonies
" - ťažké trestné činy a "
misdemeanors
" - ľahšie trestné činy. Za
felony
sa zvyčajne ukladá trest odňatia slobody minimálne na jeden rok, pričom obvinený môže byť postihnutý aj doživotným trestom. Naproti tomu udeleným trestom za
misdemeanor
sú zvyčajne pokuta alebo trest odňatia slobody kratší ako jeden rok.
9)
Trestné činy sa tiež členia na trestné činy podľa common law a podľa zákona, pričom existujú aj federálne trestné činy, medzi ktoré patria napríklad vyhýbanie sa plateniu daní, únosy cez hranice štátov, drogové trestné činy a podobne.
10)
Ďalej poznáme aj skupinu kodifikovaných trestných činov jednotlivých štátov.
11)
Vzhľadom na rozsah nášho článku sa však budeme venovať iba prípadom posudzovaným federálnymi súdmi podľa federálneho práva.
2. Prvky kontradiktórnosti v prípravnom konaní v USA
V USA vo všeobecnosti hovoríme o
akuzačnom ("obžalovacom") systéme
konania, pre ktorý je príznačné
adverzárne konanie
, teda
sporovosť
, založená na súperení dvoch aktívnych, proti sebe stojacich strán, pod dohľadom
pasívneho rozhodcu
.
12)
V záujme ochrany svojich práv disponuje obvinený v USA rôznymi právami, prostredníctvom ktorých sa zabezpečuje práve kontradiktórnosť konania.
V našom článku sa budeme zaoberať trestným konaním podľa Federal Rules of Criminal Procedure (ďalej aj "
FRCP
"), čiže trestným konaním podľa federálnych zákonov.
Základnou zásadou trestného konania je
zásada práva na riadny proces
(
due process of law
), v rámci ktorej môžeme badať aj určité prvky kontradiktórnosti, ako ich poznáme z právneho poriadku Slovenskej republiky. V rámci tejto zásady majú štátne orgány povinnosť dodržiavať určité pravidlá na ochranu jednotlivcov v trestnom konaní. Patria k nim napríklad
riadne upovedomenie občana o konaní
, ktoré sa proti nemu začalo,
záruka, že bude vypočutý
a
bude mať zaručené právo na obhajobu
. Súdne konanie je založené na princípe odporovania a rovnosti strán, ktoré aktívne ovplyvňujú priebeh konania. Sudca riadi konanie a do súboja strán zasahuje len v takej miere, v akej to vyžadujú procesné pravidlá.
13)
Prv než trestné konanie dospeje do štádia konania pred súdom, hovoríme o "
procedure before trial
", teda o predsúdnom konaní. Uvádzame štádiá predsúdneho konania vo všeobecnosti, pričom však treba podotknúť, že nie všetky sú obligatórne, a teda nie v každom prípade je nutné absolvovať každé vymenované štádium:
- zatknutie a prvé predvedenie ("
arrest and initial appearance
");
- predbežné vypočutie ("
preliminary hearing
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).