Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

(Straka, J., Lesk a bieda diplomacie (Diplomacia staroveku a stredoveku).

(Straka, J., Lesk a bieda diplomacie (Diplomacia staroveku a stredoveku).
Inštitút verejnej diplomacie a medzinárodných vzťahov, Bratislava, 2009, 235 strán, ISBN 978-80-970155-7-2
Doc. JUDr.
Alena
Pauličková
PhD.
Fakulta práva Janka Jesenského Vysoká škola v Sládkovičove
V týchto dňoch sa dožíva životného jubilea prof. PhDr. Jaroslav Straka, DrSc. Pri tejto príležitosti sa mi dostala do rúk jeho najnovšia monografia s názvom
Lesk a bieda diplomacie
s podtitulom
Diplomacia staroveku a stredoveku
, ktorá je prvou časťou pripravovanej trojdielnej publikácie autora a ktorá vyšla v roku 2009 v Inštitúte verejnej diplomacie a medzinárodných vzťahov.
Dielo je rozdelené do V. častí, z ktorých
I.
časť je venovaná otázke -
Čo je diplomacia
?
II.
časť s názvom
Diplomacia v období staroveku
obsahuje časti týkajúce sa diplomacie starovekého Egypta, Mezopotámie, starej Číny, starej Indie a začiatkov Izraelskej diplomacie a uzatvára časť princípmi starovekej diplomacie.
III.
časť
Diplomacia v období stredoveku
je špecifická tým, že zložité medzinárodné konflikty sa riešili nielen silou, ale aj jednaním a dohodami s barbarmi. Túto časť autor venoval Byzantskej diplomacii a diplomacii v západnej Európe, ako i diplomacii talianskych miest. Neopomenul v tejto historickej súvislosti i diplomaciu Slovanov. Táto časť je ukončená charakteristikou diplomacie v ranom stredoveku.
Prof. PhDr. Jaroslav Straka, DrSc.
, je absolventom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, odbor história a archívnictvo. Právnohistorické skúšky pritom vykonal na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Postgraduálne štúdium v odbore medzinárodné vzťahy a medzinárodné právo ukončil na univerzitách v Lipsku (Leipzig) a v Prahe. Doktorát vied (DrSc.) obhájil v roku 1987 na Lomonosovovej uni verzite v Moskve a v tom istom roku bol aj inaugurovaný na univerzitného profesora. Pôsobí ako dekan Fakulty sociálnych štúdií na Vysokej škole v Sládkovičove, je profesorom Katedry dejín štátu a práva Fakulty práva Janka Jesenského Vysokej školy v Sládkovičove. Pôsobil na Katedre medzinárodného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, ako aj na ďalších asi štyridsiatich univerzitách na celom svete. V roku 1978 vyhral medzinárodný konkurz rakúskej vlády a rok pôsobil na Viedenskej univerzite, kde neskôr pôsobil ešte niekoľkokrát. Napísal prvé slovenské dejiny diplomacie, niekoľko monografií, učebných textov a viac ako tristo štúdií a odborných článkov v domácich i zahraničných časopisoch. Zaoberá sa problematikou dejín štátu a práva, medzinárodných vzťahov, dip lomacie, terorizmu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).