Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Za profesorom Jozefom Klimkom (10.2.1942 - 24.1.2021)

Úvod
Spolupracovníkom určite ostane navždy v pamäti najmä vďaka diplomatickému prístupu a životnej múdrosti. Napriek tomu, keďže spomienky sú prchavou esenciou a nie sú imúnne ani voči ich eventuálnemu vyblednutiu, pokladáme za nutné v záujme zodpovednosti pred nasledujúcimi generáciami z našej strany uviesť aspoň pár rudimentárnych spomienok a postrehov na nášho pána profesora.
1 Per aspera ad astra
Jozef Klimko sa narodil 10. februára 1942 v Prievidzi. Jeho otec Jozef (*1896) pracoval v nákladnom železničnom sklade, matka Ema (*1898) bola učiteľkou. Obaja pochádzali pôvodne z oblasti Liptova. Detstvo Jozefa Klimku bolo poznačené viacerými smutnými udalosťami. Už tesne po skončení druhej svetovej vojny mu zomrel brat na relatívne bežnú akútnu apendicitídu, keďže, ako profesor spomínal:
"Po vojne boli koľaje rozorané ustupujúcou nemeckou armádou, nebola možnosť sa dostať vlakom do nemocnice a zdravotná starostlivosť mu nebola poskytnutá včas."
Obaja rodičia Jozefa Klimku však tiež náhle zomreli v rozmedzí rokov 1948 - 1949, a sedemročný Jozef sa stal obojstrannou sirotou.
1)
Po smrti rodičov mu starostlivosť poskytovala teta, ktorá bola už vtedy na dôchodku. Ako sám spomínal:
"Teta bola obyčajná žena a ovládala len desať božích prikázaní".
Z náboženského hľadiska bola naozaj veľmi horlivou katolíčkou. Väčšinu času trávil v celodennej družine mládeže, kde mu bola poskytovaná aj strava. V období mladosti naňho výrazne vplýval najmä MUDr. Pavol Strauss, ktorý v tom čase (1946 - 1956) pôsobil ako primár chirurgického oddelenia v Skalici a verejnosti môže byť skôr známy ako autor viacerých filozofických diel. Išlo o známeho Klimkovej rodiny.
Po skončení stredoškolských štúdií zavŕšených maturitou nemohol ďalej pokračovať v štúdiách pre nepriaznivú sociálnu situáciu. Preto od roku 1959 pracoval v rámci Krajskej správy štátnych lesov v Nitre ako lesný robotník a v roku 1960 prešiel do hlinikárne v Žiari nad Hronom. Až od septembra 1960 sa zapísal na štúdiá na Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktoré úspešne skončil v roku 1965. Počas štúdia preukazoval také vynikajúce výsledky, že už vzápätí ho prijali za asistenta na Katedru dejín štátu a práva. V roku 1966 nastúpil ako asistent na externú ašpirantúru z odboru dejiny štátu a práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského.
2 Vedecký rast na Právnickej fakulte Univerzity Komenského
Profesor Klimko viedol v rokoch 1965 - 1968 výberové semináre ako asistent, aktívne sa podieľal na príprave študentov v rámci študentskej vedeckej odbornej činnosti, mnohí z nich uspeli aj na celoštátnom kole (medzi jeho pre nás najvýznamnejších "švočkárov" patril za všetkých profesor Ján Svák, ktorý sa venoval právnym aspektom interakcií prítomnosti Osmanov na slovenskom území v období raného novoveku). Od roku 1968 sa profesor Klimko podieľal na všetkých formách výučby v dennom i diaľkovom štúdiu. Pracoval ako tajomník právno-historickej sekcie pri Slovenskej historickej spoločnosti Slovenskej akadémie vied, na fakulte zastával viacero funkcií, bol členom pedagogicko-prevádzkovej a racionalizačnej komisie, tiež komisie pre "právnu propagandu", teda komisie pre popul
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).