Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia ESĽP vyhlásené od 15. júla do 15. septembra 2022 - Rabczewska proti Poľsku

rozsudok z 15. septembra 2022 k sťažnosti č. 8257/13 pre porušenie článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte odsúdenia známej popovej speváčky za jej verejné vyjadrenia o Biblii

 

Sťažovateľka je poľská štátna príslušníčka, ktorá sa narodila v roku 1984 a žije v meste Ciechanów v Poľsku. Je populárna speváčka vystupujúca pod umeleckým menom Doda.
V auguste 2009 Dziennik, spravodajský webový portál, publikoval interview so sťažovateľkou, ktoré bolo v tom čase zverejnené aj v bulvárnych novinách Super Express s názvom "Doda: neverím Biblii."
Novinár v interview kládol sťažovateľke otázky ojej viere, k čomu ho viedol otvorený protináboženský postoj jej vtedajšieho priateľa. Odpovedala, že verí vo "vyššiu moc", ale je viac presvedčená vedeckými odhaleniami, nie "neuveriteľnými [biblickými] príbehmi" napísanými "niekým zničeným pitím vína afajčením trávy".
Po sťažnosti dvoch súkromných osôb vzniesla prokuratúra obžalobu proti sťažovateľke pre poškodenie ich náboženského cítenia. Skutok je trestný podľa čl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).