Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Určenie dňa, ktorý nezvestný neprežil v konaní o vyhlásenie za mŕtveho

ZSP 11/2018
Určenie dňa, ktorý nezvestný neprežil v konaní o vyhlásenie za mŕtveho
§ 7 ods. 2 Občianskeho zákonníka
§ 196 ods. 1 a 2 a § 198 Občianskeho súdneho poriadku
Určenie dňa smrti nezvestného, resp. dňa, ktorý nezvestný neprežil, posledným dňom ediktálnej lehoty, nie je v rozpore so zmyslom a účelom právnej úpravy konania o vyhlásenie za mŕtveho. Naplnenie ediktálnej povinnosti súdom môže spolu s výsledkami ďalších šetrení dotvárať spoľahlivejší záver súdu o ustálení tohto dňa.
Rozsudok
Najvyššieho súdu SR
, sp. zn.
8 Cdo 59/2017
.
Skutkový stav:
Okresný súd (ďalej "súd prvého stupňa") rozsudkom vyhlásil A., naposledy bývajúcu v B., zastúpenú opatrovníčkou (ďalej aj ako "nezvestná"), za mŕtvu "s tým, že neprežila deň 14. marca 2012". O trovách konania rozhodol tak, že žiaden z účastníkov nemá právo na ich náhradu.
Vychádzajúc z výsledkov vyšetrovania vykonaného príslušnými orgánmi Policajného zboru a výpovedí účastníkov konania (manžela a sestry nezvestnej) dospel k záveru, že sú splnené zákonné predpoklady vyhlásenia nezvestnej za mŕtvu. Uviedol, že menovaná odišla z domu v skorých ranných hodinách 14. marca 2012 a odvtedy je nezvestná. Pátranie po nej orgánmi Policajného zboru bolo neúspešné. Keďže márne uplynula aj ročná lehota určená vo vyhláške vydanej podľa § 196 zákona č. 99/1963 Zb. Občiansky súdny poriadok v znení neskorších predpisov (ďalej len "OSP") je vzhľadom na okolnosti možné usúdiť a konštatovať, že nezvestná neprežila deň 14. marca 2012.
Manžel nezvestnej podal proti rozsudku súdu prvého stupňa odvolanie. Namietal, že súd prvého stupňa nesprávne určil deň, ktorý nezvestná neprežila.
Z dokazovania vyplýva, že nezvestná ešte nepochybne žila a čas jej smrti nie je možné ustáliť. Odvolávajúc sa na rozhodnutia súdov v iných konaniach o vyhlásenie za mŕtveho mal za to, že súd prvého stupňa "mal aplikovať v rozhodnutí zákonný termín uvedený vo vyhláške, pretože práve lehota uvedená vo vyhláške má slúžiť ako nástroj na vyvrátenie akýchkoľvek pochybností a domnienok týkajúcich sa úmrtia nezvestnej osoby".
Krajský súd (ďalej aj "odvolací súd") rozsudkom zmenil rozsudok súdu prvej inštancie v jeho napadnutej časti tak, že nezvestná "neprežila deň 31. januára 2015". O trovách konania rozhodol tak, že žiaden z účastníkov nemá právo na ich náhradu.
Zmenu napadnutej časti rozhodnutia súdu prvého stupňa odvolací súd odôvodnil tým, že v nej nebol správne určený deň, ktorý nezvestná neprežila. Z vykonaného dokazovania totiž vyplýva nikým nespochybnené zistenie, že 14. marca 2012 menovaná ešte žila. Za deň, ktorý nezvestná neprežila, odvolací súd označil 31. január 2015, pretože "tento bol posledným dňom jednoročnej lehoty, ktorá je primeraná okolnostiam, za ktorých sa stala menovaná nezvestnou a je vysoko pravdepodobné, že nezvestná tento deň neprežila".
Sestra nezvestnej podala proti rozsudku odvolacieho súdu 22. júna 2016 dovolanie, ktoré bolo doplnené 12. decembra 2016 podaním advokátky ustanovenej Centrom právnej pomoci.
V podaní advokátka uviedla, že dovolanie podáva podľa § 432 zákona č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok (ďalej aj "CSP") z dôvodu, že spočíva v nesprávnom právnom posúdení veci, "keďže rozhodnutie odvolacieho súdu záviselo od vyriešenia právnej otázky, pri riešení, ktorej sa odvolací súd odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho súdu [§ 421 ods. 1 písm. a) CSP]".
Poukázala na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR z 15. júna 2011 sp. zn. 6 M Cdo 20/2010 a odbornú literatúru, ktoré podľa nej rezultujú do záveru, že za deň smrti nezvestnej osoby by mal byť určený deň, k
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).