Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva vydaných v období od 1. apríla do 16. mája 2023 - Chkhartishvili proti Gruzínsku

 rozsudok z 11. mája 2023 k sťažnosti č. 31349/20 pre porušenie článku 11 Dohovoru (sloboda zhromažďovania) z hľadiska článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte neodôvodneného trestu odňatia slobody za nenásilné správanie počas demonštrácie

 

 Sťažovateľ je gruzínsky štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1980 a žije v meste Tbilisi v Gruzínsku. Je občiansky aktivista a člen gruzínskej Strany práce. Ráno 29. novembra 2019 sa sťažovateľ zúčastnil demonštrácie pred verejnou knižnicou v Tbilisi, kde mal mať minister spravodlivosti prejav.

Demonštrácia, ktorej sa zúčastnilo niekoľko stoviek protestujúcich, bola jednou zo série protestov proti tomu, že parlament neschválil volebnú reformu. Videozáznam z udalosti ukazuje políciu, ako demonštrantom hovorí, aby neblokovali cestu alebo vchod do budovy. V určitom momente bol sťažovateľ videný, ako hádže fazule na políciu a kričí, že fazule sa používali na "kašu pre otrokov". Okamžite bol zatknutý a eskortovaný na policajnú stanicu v Tbilisi pre údajné spáchanie správnych deliktov.
Podľa záznamu o správnom delikte sťažovateľ blokoval cestu, porušil verejný poriadok, napadol políciu a neuposlúchol jej príkazy. Popoludní bol predvedený pred sudcu.
Po hlasnej kritike a opakovanom prerušovaní sudcu bola sťažovateľovi uložená pokuta 300 gruzínskych laris (GEL) za urážku súdu. Po ďalšom upozornení bol vyvedený z miestnosti a vec bola prejednaná v jeho neprítomnosti. Obhajkyňa sťažovateľa požiadala odročenie pojednávania. Uviedla, že sa s ním nemohla pred konaním na súde stretnúť a požiadala o čas na oboznámenie sa s obsahom spisu a zhromaždenie dôkazov. Sudca žiadosti vyhovel a pojednávanie odročil o 3 hodiny a 10 minút.
Po otvorení pojednávania súd zamietol návrh obhajkyne, aby bol sťažovateľ vypočutý ako svedok. Rovnako zamietol žiadosť o opätovné odročenie pojednávania aj návrh na prepustenie sťažovateľa z väzby.
Počas pojednávania úradník, ktorý spisoval záznam o správnom delikte, vyhlásil, že najmenej dvakrát-v rokoch 2008 a 2014, bola sťažovateľovi uložená pokuta. Úradník požiadal, aby súd uplatnil prísnejšiu sankciu s preventívnym účinkom. Zástupca sťažovateľa poprel tvrdenie úradníka ako neopodstatnené a irelevantné.
V ten
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).