Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 31. marca 2023 - Rogalski proti Poľsku

rozsudok z 23. marca 2023 k sťažnosti č. 5420/16 pre porušenie článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte bezdôvodného podania trestného oznámenia pri výkone advokátskej činnosti

Sťažovateľ je poľský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1976 a žije vo Varšave. Je právnik. Prípad sa týka disciplinárneho konania proti sťažovateľovi za to, že podal trestné oznámenie v mene svojho klienta (obchodnej spoločnosti) v súvislosti s prebiehajúcim vyšetrovaním falšovania zmlúv.
Oznámenie obsahovalo aj toto vyhlásenie: "existujúce údaje dostatočne odôvodňujú podozrenie, že [prokurátor M. P.] (uvedené plné meno a funkcia prokurátora) spáchal trestný čin prijímania úplatku tým, že prijal úplatok od neznámych osôb, ktoré boli pravdepodobne zamestnanci [spoločnosti označenej názvom], to znamená trestný čin podľa § 228 ods. 1 Trestného zákona".
Sťažovateľ v oznámení vysvetlil, že skutok bol spáchaný v súvislosti s vyšetrovaním vo veci falšovania zmlúv, a to na ujmu jeho klienta.
Okresný prokurátor odmietol začať vyšetrovanie vo veci s odôvodnením, že sťažovateľ nepredložil žiadne dôkazy, ani neuviedol žiadne skutkové okolnosti, ktoré by odôvodňovali tvrdenia o spáchaní trestného činu.
Prokurátor inicioval konanie pred Advokátskou komorou. Žiadal o preverenie, či sťažovateľ svojím konaním a podaným trestným oznámením neporušil pravidlá profesionálnej etiky. Disciplinárny súd analyzoval obsah trestného oznámenia, jeho kontext, ako aj použité formulácie, vypočul svedkov, zhodnotil sled udalostí a dospel k záveru, že sťažovateľova verzia udalostí nebola potvrdená. Sťažovateľ, ako advokát zastupujúci záujmy svojich klientov, bol povinný konať zdržanlivo, primerane a umiernene v súlade s článkom 17 Profesionálnej etiky advokátov.
Disciplinárny súd mu uložil peňažný trest a zaviazal ho na náhradu trov konania.
Sťažovateľ vo svojej sťažnosti namieta porušenie práva na slobodu prejavu v zmysle článku 10 Dohovoru a práva na spravodlivé súdne konanie v zmysle článku 6 Dohovoru. Namieta, že vnútroštátne súdy ho chybne považovali za zodpovedného za to, čo považovali za neopodstatnené trestné oznámenie. Takisto tvrdil, že dvaja sudcovia Vyššieho disciplinárneho súdu boli zaujatí.
Rozhodnutie Súdu
Zásady týkajúce sa odbornej praxe a článku 10 Dohovoru sú formulované v rozsudku
Nikula proti Fínsku
1)
(odseky 44-46) a tiež v rozsudku
Steurproti Holandsku
2)
(odseky 27-46).
Súd pripomína, že osobitné postavenie advokátov im na druhej strane dáva ústrednú pozíciu pri výkone spravodlivosti ako sprostredkovateľov medzi verejnosťou a súdmi. Takéto postavenie odôvodňuje zvyčajné obmedzenia konania členov komory. Je potrebné zohľadniť kľúčovú úlohu advokátov v tejto oblasti. Je legitímne očakávať, že budú prispievať k
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).