Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v mesiacoch apríl a máj 2021 - Handzhiyski proti Bulharsku

rozsudok zo 6. apríla 2021 k sťažnosti č. 10783/14 pre porušenie článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte umiestnenia klobúka a vreca Deda Mráza na sochu Dimitara Blagoeva na Hlavnom námestí Blagoevgradu na Štedrý deň ako formy politického protestu

Sťažovateľ je bulharský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1971, a žije v Blagoevgrade v Bulharsku. Je miestny politik.
Dňa 14. júna 2013 po celom Bulharsku prepukli demonštrácie proti v tom čase novej vláde. Sťažovateľ bol vtedy predsedom miestnej organizácie Demokratov pre silné Bulharsko, mimoparlamentnej politickej strany, ktorá podporovala protivládne protesty.
Dňa 25. decembra 2013 v skorých ranných hodinách bola do istej miery kontroverzná socha Dimitara Blagoeva, po ktorom bolo pomenované mesto Blagoevgrad, umiestnená na hlavnom námestí Blagoevgradu pomaľovaná na červeno a bielo tak, že pripomínala Santa Clausa. Slová "Dedo Mráz" sa rýchlo rozšírili.
Neskôr v tento deň prišiel sťažovateľ k soche, kde sa dovtedy zhromaždil dav ľudí, a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).