Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva - rozhodnutia vyhlásené v mesiaci november 2019 - Z.A. a ostatní proti Rusku

Z.A. a ostatní proti Rusku
rozsudok Veľkej komory Súdu z 21. novembra 2019 k sťažnostiam č. 61411/15, 61420/15, 61427/15 a 3028/16 pre porušenie článku 5 ods. 1 Dohovoru (právo na slobodu a bezpečnosť) a článku 3 Dohovoru (zákaz mučenia a neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania) v kontexte zadržiavania cestujúcich v tranzitnej zóne letiska až do chvíle, keď vnútroštátne orgány rozhodli o ich žiadosti o azyl
Sťažovatelia sú štyri fyzické osoby, Z. A., iracký štátny príslušník, M. B., ktorý je držiteľom palestínskeho pasu, A. M., štátny príslušník Somálska a Hasan Yasien, sýrsky štátny príslušník. Narodili sa v rokoch 1987, 1988, 1981 a 1975.
Nezávisle od seba cestovali za rozličných okolností do Moskvy, kde na letisku Šeremetievo im hraničná polícia nepovolila vstup na územie Ruska. Sťažovatelia požiadali o status utečencov v Rusku, avšak neúspešne. Traja z nich strávili v rokoch 2015 - 2016 v tranzitnej zóne letiska 5 - 7 mesiacov, sťažovateľ A. M. strávil takto na letisku takmer dva roky.
Z. A. a sťažovateľ Yasien boli Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) presídlení do Dánska a Švédska. Opustili letisko v marci a v máji 2016.
M. B. odletel do Egypta vo februári 2016 a A. M. odišiel do Mogadiša v marci 2017 po tom, ako stratil nádej na získanie statusu utečenca v Rusku.
Vo svojej sťažnosti namietajú porušenie práva na slobodu a bezpečnosť v zmysle článku 5 ods. 1 Dohovoru tým, že ich nútený pobyt v tranzitnej zóne letiska bol pozbavením osobnej slobody.
Takisto namietali porušenie zákazu neľudského a ponižujúceho zaobchádzania v zmysle článku 3 Dohovoru z dôvodu zlých podmienok pre život v tranzitnej zóne, kde museli spať na matracoch v nepretržite osvetlených priestoroch, hlučnom priestranstve ná
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).