Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Prehľad rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 16. septembra 2021 do 15. októbra 2021 - Zambrano proti Francúzsku

rozhodnutie zo 7. októbra 2021 k sťažnosti č. 41994/21 pre porušenie článku 3 Dohovoru (zákaz mučenia, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania) v kontexte povinnosti byť držiteľom Covid-19 pasu, zavedeného v roku 2021 v súvislosti s pandémiou koronavírusu

Dňa 11. marca 2020 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že svet čelí pandémii spôsobenej novým koronavírusom označeným ako SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje infekčnú chorobu, v zásade respiračného charakteru, známu ako Covid-19. Šírenie nového koronavírusu vo Francúzsku av celom jeho okolí viedlo francúzske úrady k prijatiu opatrení na predchádzanie a obmedzenie dôsledkov ohrozenia verejného zdravia populácie po marci 2020.
Zákon č. 2021-689 z 31. mája 2021 zaviedol prechodný režim pre existujúci stav núdze v oblasti verejného zdravia. Tento núdzový stav bol účinný až do 30. septembra 2021 a splnomocnil predsedu vlády, aby okrem iného obmedzil cestovanie a využívanie verejnej dopravy (napríklad požadovaním nosenia rúšok) alebo uložil ochranné opatrenia v obchodoch. Takisto zaviedol "zdravotné pasy" s účinnosťou do 30. septembra 2021 pre medzinárodných cestujúcich do a z Francúzska a pre oblasti, na ktorých sa združuje veľký počet osôb (kiná, divadlá, múzeá, a pod.) alebo predajné trhy a podobne.
Zákon č. 2021-1040 z 5. augusta 2021 predĺžil režim núdzového stavu do 15. novembra 2021 a tiež rozšíril používanie zdravotných pasov na ďalšie oblasti každodenného života až do 15. novembra 2021. Teraz sa vyžaduje v baroch a reštauráciách, vrátane terás (s výnimkou kantín na pracovisku), na predajných miestach a v obchodných centrách na základe rozhodnutia prefekta príslušného departmentu, ak dospeje k záveru, že existuje nebezpečenstvo kontaminácie, na seminároch, vo vlakoch, autobusoch a lietadlách na diaľkových trasách, v nemocniciach, vzťahuje sa na sprevádzajúce osoby v zariadeniach pre odkázaných seniorov a v domovoch dôchodcov, návštevníkov a pacientov s naplánovanými vyšetreniami (s výnimkou neodkladnej zdravotnej starostlivosti).
Zdravotné pasy boli povinné pre dospelých, ktorí sa chceli zúčastniť aktivít v príslušných priestoroch, a pre personál, ktorý v týchto priestoroch pracuje, od 30. augusta 2021. Sankcie bolo možné uložiť za to, že povinné osoby nemali zdravotný pas a za podvodné použitie zdravotného pasu, a to verejnosti, obchodníkom a personálu zodpovednému za kontrolu pasov, ak nesplnia túto požiadavku.
V prejednávanom prípade je sťažovateľom francúzsky občan, ktorý žije v Montpellier vo Francúzsku. Prednáša súkromné práva na Univerzite v Montpellier. Založil hnutie "NO PASS!!!" (žiaden pas!) ako prejav odporu proti francúzskym zdravotným pasom. Na jeho internetovej stránke navrhuje, aby návštevníci stránky vyplnili predpripravený formulár s cieľom podať akýsi druh kolektívnej sťažnosti Európskemu súdu pre ľudské práva.
Sťažovateľ, ktorý podal individuálnu sťažnosť vo vlastnom mene, takisto vo svojej sťažnosti uviedol toto vyhlásenie:
"Odvolanie v mene 7 934 sťažovateľov. Zoznam priložený. For
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).