Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Prehľad rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci december 2019 - Makeyan a ostatní proti Arménsku

Makeyan a ostatní proti Arménsku
rozsudok z 5. decembra 2019 k sťažnosti č. 46435/09 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) v kontexte odsúdenia za marenie práce volebnej komisie vo volebnej miestnosti počas prezidentských volieb v roku 2008
Sťažovatelia sú traja štátni príslušníci Arménska, ktorí sa narodili v roku 1954, 1947 a 1966. Prvý sťažovateľ žije v Jerevane, ďalší dvaja žijú v meste Gyumri v Arménsku.
Počas prezidentských volieb v roku 2008 sa sťažovatelia zúčastnili volebnej kampane v prospech hlavného opozičného kandidáta, Levona Ter-Petrosyan.
Deň po prezidentských voľbách, 19. februára 2008, sa proti nim začalo trestné konanie kvôli hádke s členmi volebnej komisie vo volebnej miestnosti v Gyumri a bráneniu práci komisie počas 90-tich minút. Boli zadržaní a vzatí do väzby.
Sťažovatelia obvinenia popreli. Uviedli, že každý z nich prišiel do volebnej miestnosti samostatne a vyjadrili obavy, že volebná urna bola naplnená podvodne a pečiatky boli dané do nesprávnych pasov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých 11 svedkov vrátane členov komisie a zástupcov prezidentských kandidátov. Všetci uvádzali, že sťažovatelia narúšali priebeh volieb tým, že sa hádali s členmi komisie, kričali a ohrozovali ich.
Z deviatich svedkov predvolaných v k
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).