Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci december 2020 - Gestur Jónsson a Ragnar Halldór Hall proti Island

Gestur Jónsson a Ragnar Halldór Hall proti Islandu
Sťažovatelia sú islandskíštátni príslušníci, ktorí sa narodili v rokoch 1950 a 1948. Žijú v Reykjaviku.
1)
V marci 2012 boli sťažovatelia Jónsson a Hall ustanovení za obhajcov dvom obvineným v trestnom konaní vedenom v súvislosti s globálnou finančnou krízou z roku 2008 a jej vplyvom na islandský finančný sektor.
V apríli 2013 sťažovatelia požiadali o zrušenie tohto ustanovenia. Tvrdili, že neboli včas informovaní o lehote na doručenie podania na najvyšší súd, prokuratúra im nedoručila kópiu žaloby a obhajoba nemala dostatočný prístup k dôležitým dokumentom.
V ten istý deň okresný súd zamietol ich odvolanie z funkcie obhajcu, pretože by to pravdepodobne spôsobilo prieťahy v konaní. Sťažovatelia krátko na to informovali súd, že sa súdneho konania vytýčeného na 11. apríla 2013 nezúčastnia. Na súdne pojednávanie sa obžalovaní dostavili s novými právnymi zástupcami a pojednávanie bolo odročené na bližšie neurčený čas. Prokuratúra tvrdila, že sťažovatelia sa vzdali obhajoby, aby tak predlžovali konanie, a žiadala, aby im bola uložená pokuta za urážku súdu.
V decembri 2013 v rámci vyhlásenia rozsudku proti klientom, ktorých mali zastupovať, im bola uložená pokuta vo výške 6 200 EUR za urážku súdu a za spôsobenie prieťahov v konaní. Na toto pojednávanie neboli predvolaní a neboli ani informovaní o tom, že okresný súd zvažuje uloženie sankcie.
V máji 2014 najvyšší súd tento rozsudok okresného súdu potvrdil a uviedol, že konanie sťažovateľov nebolo v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).