Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia ESĽP vyhlásené od 10. decembra 2022 do 15. januára 2023 - Peradze a ostatní proti Gruzínsku

rozsudok z 15. decembra 2022 k sťažnosti č. 5631/16 pre porušenie článku 11 Dohovoru (sloboda zhromažďovania a združovania) a článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte odsúdenia za zverejnenie obscénneho sloganu počas demonštrácie proti urbanistickému projektu

Sťažovatelia sú siedmi gruzínski štátni príslušníci, ktorí sa narodili medzi rokmi 1968 až 1993. V júli 2015, počas Európskeho mládežníckeho letného olympijského festivalu v Tbilisi, sa zúčastnili na demonštrácii proti urbanistickému rozvojovému projektu s názvom Panorama Tbilisi, ktorý mal za cieľ vybudovať štyri nové mestské časti na kopci Sololaki s výhľadom na Staré mesto Tbilisi. Projekt zahŕňal výstavbu hotelov, apartmánov, kancelárií, výstavných a konferenčných hál, zdravotných a oddychových centier, ciest, lanových dráh, šikmých výťahov a početných parkovacích miest.
Jeden z najväčších investorov financovania projektu bol predseda vlády Gruzínska.
Po zverejnení projektu odporcovia vrátane environmentálnych aktivistov, urbanistických plánovačov a architektov začali vyjadrovať obavy, že stavebné práce by mohli spôsobiť nezvratné škody na jedinečnom mieste Starého mesta. Obávali sa tiež nedostatočných konzultácií v rozhodovacom procese.
Stavebné povolenie pre projekt bolo vydané 16. júla 2015 a o tri dni neskôr sťažovatelia spolu so stovkami ďalších demonštrovali pred radnicou v Tbilisi vedľa olympijského ohňa, v proteste organizovanom prvým sťažovateľom. Ďalší sťažovateľ označkoval plagát pripomínajúci Panorama Tbilisi ľudským penisom so sloganom "Panorama, môj vták!". Po 50-tich minútach pokojného postávania s plagátom začal jeden zo sťažovateľov chodiť okolo neho, ale nakoniec ho zatkla polícia za správanie narušujúce poriadok a za skandovanie obscénneho sloganu.
Ostatní šiesti sťažovatelia ako prejav solidarity impulzívne napísali rovnaký slogan na
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).