Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia ESĽP vyhlásené od 15. apríla do 31. mája 2022 - Khasanov a Rakhmanov proti Rusku

 

rozsudok Veľkej komory z 29. apríla 2022 k sťažnostiam č. 28492/15 a 49975/15 pre porušenie článku 3 Dohovoru (zákaz mučenia a neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania) vo veci zlého zaobchádzania v prípade vydania do Kirgizska z dôvodu príslušnosti k uzbeckej etnickej menšine, ktorá bola prenasledovaná od etnických šarvátok v roku 2010

 

Sťažovatelia sú kirgizskí štátni príslušníci. Narodili sav rokoch 1957 a 1986 a žijú v obci Verkhneye Mukhanovo v regióne Oryol v Rusku a v Elektrogorsk v moskovskom regióne.
Sťažovatelia prišli do Ruska v roku 2010 a 2011. V roku 2013 a 2014 však boli zadržaní, pretože Kirgizsko požiadalo o ich vydanie z dôvodu rôznych závažných trestných činov, vrátane vraždy.
Sťažovatelia vo svojej žiadosti o priznanie statusu utečencov tvrdili, že sú v nebezpečenstve perzekúcie a zlého zaobchádzania v prípade, že sa vrátia do Kirgizska, pretože patria do zraniteľnej etnickej skupiny. Tieto tvrdenia boli po dôkladnom posúdení zamietnuté. V právoplatnom rozhodnutí z roku 2015 súdy zistili, že všeobecná ľudsko-právna situácia v Kirgizsku nebráni ich extradícii. Okrem toho, obaja sťažovatelia boli obvinení zo zločinov, ktoré nesúviseli s etnickými alebo politickými problémami. Navyše, druhý sťažovateľ medzi rokmi 2011 a 2014 bez akýchkoľvek problémov cestoval z Ruska do Kirgizska.
Extradičné konanie však bolo v júni a októbri 2015 zastavené z dôvodu predbežného opatrenia vydaného Európskym súdom pre
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).