Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia ESĽP vyhlásené od 3. februára do 15. marca 2022 - Fenech proti Malte

rozsudok z 1. marca 2022 k sťažnosti č. 19090/20 pre porušenie článku 3 Dohovoru (zákazmučenia, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania) v kontexte podmienok väzby podozrivého z vraždy počas pandémie Covid-19

Sťažovateľ je štátny príslušník Malty, ktorý sa narodil v roku 1981. V súčasnosti je vo výkone trestu v nápravnom zariadení v meste Paola na Malte.
Sťažovateľ je podnikateľ a bývalý šéf skupiny Tumas. Bol zatknutý na svojej jachte 20. novembra 2019 z dôvodu podozrenia z účasti na vražde maltskej novinárky Daphne Caruana Galiziovej v októbri 2017.
Dňa 30. novembra 2019 bol obvinený z podporovania, organizovania a financovania organizácie s cieľom spáchať trestný čin a zo spolupáchateľstva na úkladnej vražde. Nepriznal vinu z obvinení v zmysle obžaloby a od tohto dňa bol vzatý do väzby. Pri nástupe do väzby bol pozitívne testovaný na prítomnosť návykových látok a bol umiestnený do samostatnej cely s obmedzeným kontaktom, až kým nebol 4. januára 2020 premiestnený do obyčajnej cely.
Sťažovateľ považoval podmienky väzby za nehygienické a nezdravé. Namietal najmä preplnenosť cely a nezdravé podmienky, špinavé a teplé oblečenie a len veľmi obmedzené možnosti pohybu a telesného cvičenia. V dôsledku pandémie Covid-19 situáciu vnímal tak, že štát neprijal primerané opatrenia na jeho ochranu pred nákazou koronavírusom vo väznici, dokonca napriek svojmu zdravotnému stavu po strate obličky bol umiestnený v prostredí so zvýšeným rizikom a jeho šance na prekonanie Covid-19 sa znížili.
Vo svojej sťažnosti namieta porušenie práva na život v zmysle článku 2 a porušenie zákazu neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania v zmysle článku 3 Dohovoru. Namieta podmienky väzby a skutočnosť, že štát neprijal primerané opatrenia na jeho ochranu pred nákazou koronavírusom počas výkonu väzby, najmä vzhľadom na jeho zraniteľný zdravotný stav.
Rozhodnutie Súdu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).