Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v období od 1. januára do 2. februára 2021 - Gruzínsko proti Rusku (II)

Gruzínsko proti Rusku (II)
Sťažnosť bola prijatá v nadväznosti na ozbrojený konflikt, ktorý prepukol medzi Gruzínskom a Ruskou federáciou v auguste 2008 po dlhšom období napätia, provokácií a incidentov medzi oboma krajinami.
V noci zo 7. na 8. august 2008 gruzínske sily podnikli vojenský útok na administratívne hlavné mesto Južného Osetska Cchinvali. Od 8. augusta 2008 ruské pozemné sily prenikli do Gruzínska, keď prešli Abcházskom a Južným Osetskom a vstúpili do susedných regiónov, ktoré sú nesporne gruzínskym územím.
Dohoda o zastavení paľby medzi Ruskou federáciou a Gruzínskom bola uzavretá 12. augusta 2008 pod dohľadom Európskej únie. Podľa tejto dohody sa strany zdržia použitia sily a aktov nepriateľstva a umožnia prístup humanitárnej pomoci. Gruzínske ozbrojené sily sa tiež mali stiahnuť do svojich stálych základní a ruské vojenské zložky na hranicu pred vypuknutím ozbrojeného konfliktu.
V dôsledku prieťahov zo strany Ruska pri realizácii dohody bola uzavretá nová dohoda (tzv. Dohoda Sarkozy-Medvedev), ktorá bola podpísaná 8. septembra 2008.
Dňa 10. októbra 2008 Rusko stiahlo svoje oddiely nachádzajúce sa v nárazníkovej zóne s výnimkou dediny Perevi (v okrese Sachkhere), ktorá sa nesporne nachádzala na gruzínskom území. Z tejto dediny sa ruské oddiely stiahli 18. októbra 2010.
Súd považoval za vhodné preskúmať vojens
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).