Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v období od 1. januára do 2. februára 2021 - X. a ostatní proti Bulharsku

X. a ostatní proti Bulharsku
Sťažovatelia sú talianski štátni príslušníci bulharského pôvodu. Ide o chlapca (X) a jeho dve sestry (Y a Z), ktorí boli v sirotinci v Bulharsku pred tým, než ich adoptoval taliansky pár v júni 2012. V tom čase mali 12, 10 a 9 rokov. V súčasnosti žijú v Taliansku.
Niekoľko mesiacov po adopcii adoptívni rodičia oznámili talianskym úradom, že ich deti sa stali obeťou sexuálneho zneužívania v čase, keď boli v sirotinci v Bulharsku.
V rokoch 2012 a 2013 nechali adoptívni rodiča deti viackrát vyšetriť dvoma talianskymi psychológmi špecializujúcimi sa na prípady zneužívania detí v terapeutickom vzťahovom centre (RTC). Na základe týchto vyšetrení polícia spracovala písomný záznam.
V novembri 2012 otec sťažovateľov kontaktoval taliansku linku pomoci pre deti v ohrození prevádzkovanú verejnoprávnym združením Telefono Azzurro. Dohodli sa, že združenie oznámi vec talianskym orgánom činným v trestnom konaní a otec bude kontaktovať taliansku Komisiu pre medzištátne adopcie (CAI) a bulharské Ministerstvo spravodlivosti.
Krátko po týchto udalostiach otec sťažovateľov zaslal e-mail bulharskej Štátnej agentúre pre ochranu detí (SACP). Telefono Azzurro zaslalo e-mail centru Nadja, bulharskej nadácii špecializujúcej sa na ochranu detí v ohrození.Centrum Nadja tento odkaz odstúpilo SACP, ktorá informovala bulharské Ministerstvo spravodlivosti. SACP požiadala otca sťažovateľov, aby jej poskytol mená detí s cieľom vykonania kontroly, čím sa komunikácia ukončila.
Otec sťažovateľov tiež podal trestné oznámenie na talianskej prokuratúre. Telefono Azzurro zaslalo prokurátorovi záznamy telefonických rozhovorov s otcom sťažovateľov, jeho list s opisom skutkového stavu a správu psychológov z RTC. Otec sťažovateľov tiež informoval taliansku tlač. Na základe článku v tlači v januári 2013 SACP v Bulharsku nariadila inšpekciu v sirotinci, o čom informovala aj prokuratúru.
Bulharská polícia po získaníinformácií od talianskych vyšetrovacích orgánov vykonala vlastné vyšetrovania a orgány ochrany detí vykonali ďalšiu inšpekciu, čím konanie vo veci ukončili. Podľa prokuratúry neexistuje žiaden d
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).