Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v období od 1. júna do 31. júla 2021 - Ali Riza proti Švajčiarsku

Ali Riza proti Švajčiarsku

rozsudok z 13. júla 2021 k sťažnosti č. 74989/11 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na prístup k súdu) v kontexte sporu medzi profesionálnym hráčom futbalu a jeho bývalým tureckým klubom

Sťažovateľ je štátny príslušník Veľkej Británie aj Turecka, ktorý sa narodil v roku 1979 a žije v Broxbourne v Spojenom kráľovstve.
Sťažovateľ podpísal zmluvu na dobu určitú s účinnosťou od 17. januára 2006 do 30. júna 2008 s klubom Trabzonspor. V januári 2008 informoval klub, že už nebude zaň hrať, pretože si klub neplní svoje zmluvné záväzky, najmä z dôvodu omeškania výplat mzdy.
Spor bol riešený na vnútroštátnej úrovni Výborom pre riešenie sporov Tureckej futbalovej federácie (TFF), ktorá bola súčasťou Medzinárodnej federácie FIFA, a Arbitrážnym výborom TFF. Oba orgány rozhodli v prospech futbalového klubu a zaviazali sťažovateľa na náhradu škody klubu za protiprávne ukončenie zmluvy, uložili sťažovateľovi pokutu a zákaz podpísať zmluvu s iným klubom na 4 mesiace.
Sťažovateľ napadol rozhodnutie Arbitrážneho výboru na Arbitrážnom súde pre šport (CAS) so sídlom v Lausanne.
V júni 2010 CAS odmietol žalobu ako neprípustnú z dôvodu nedostatku príslušnosti, keďže v spore sa nevyskytol cudzí prvok. Federálny najvyšší súd v odvolacom konaní potvrdil rozhodnutie CAS.
Dňa 28. januára 2020 Súd vyhlásil rozsudok (
Ali Rýza a ostatní proti Turecku
1)
) v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).