Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v období apríl - máj 2020 - Mugemangango proti Belgicku

Mugemangango proti Belgicku
rozsudok Veľkej komory Súdu z 10. júla 2020 k sťažnosti č. 310/15 pre porušenie článku 3 Protokolu č. 1 k Dohovoru (právo na slobodné voľby) a článku 13 Dohovoru (právo na efektívny prostriedok nápravy) v kontexte povolebného sporu spojeného s parlamentnými voľbami 25. mája 2014
Sťažovateľ je belgický štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1973 a žije v Charleroi v Belgicku.
Dňa 25. mája 2014 sťažovateľ kandidoval vo voľbách do parlamentu Valónskeho regiónu na prvom mieste kandidátnej listiny strany PTB-GO!, ktorá získala 16 554 hlasov, čím presiahla hranicu 5% vo volebnom obvode Charleroi (Hainaut Province). Sťažovateľ nebol zvolený do valónskeho parlamentu.
Dňa 6. júna 2014 sťažovateľ podal sťažnosť valónskemu parlamentu, v ktorej žiadal ešte raz preskúmať 21 385 hlasovacích lístkov, ktoré boli označené za prázdne, nesprávne vyplnené alebo sporné vo volebnom obvode Charleroi. Na podporu svojej žiadosti uviedol, že vyšlo najavo množstvo problémov vzniknutých v priebehu volieb. Zodpovedný výbor valónskeho parlamentu považoval žiadosť sťažovateľa za prípustnú a opodstatnenú. Výbor navrhol parlamentu, aby neschválil poverovacie listiny kandidátov zvolených vo volebných obvodoch Hainaut Province, a uviedol, že by mali byť znovu prepočítané hlasovacie lístky volebného obvodu Charleroi, ktoré boli označené za prázdne, nesprávne vyplnené a sporné.
Dňa 13. júna 2014 valónsky parlament 43 hlasmi proti 28 vyhlásil žiadosť sťažovateľa za prípustnú, avšak neopodstatnenú. Okrem iného rozhodol, že neexistoval presvedčivý dôkaz o pochybeniach pri sčítavaní hlasov. Štyria poslanci sa hlasovania zdržali. Sťažovateľ bol o tomto rozhodnutí informovaný 24. júna 2014.
Zároveň parlament 13. júna 2014 schválil poverovacie listiny zvolených členov bez nariadenia prepočítania hlasovacích lístkov.
Sťažovateľ vo svojej sťažnosti namieta poru
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).