Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozhodnutiach Európskeho súdu pre ľudské práva vydaných v období od 1. apríla do 16. mája 2023 - Mayboroda proti Ukrajine

rozsudok z 13. apríla 2023 k sťažnosti č. 14709/07 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v kontexte práva na informovaný súhlas s liečbou

Sťažovateľka je ukrajinská štátna príslušníčka, ktorá sa narodila v roku 1952 a žila v meste Svalyava na Ukrajine. Zomrela v roku 2016 pred ukončením konania na Súde. Jej dcéra pokračovala v konaní namiesto nej.
V marci 2000 bola sťažovateľke chirurgicky odstránená nadobličková žľaza v regionálnej klinike v meste Ľviv. Vzniklo podozrenie na pooperačné vnútorné krvácanie, preto bolo potrebné vykonať urgentný chirurgický zásah. Po súhlase sťažovateľky operáciu vykonal tím troch lekárov. Prepustená z nemocnice bola o mesiac a 5 dní. Prepúšťacia správa neuvádzala žiadne odňatie obličky. O rok neskôr sťažovateľka prijala anonymný telefonát, v ktorom jej anonym oznámil, že jej "ukradli obličku".
Sťažovateľka sa obrátila na médiá, čo viedlo k tomu, že vysokopostavený člen univerzity, ktorý bol otcom konzultujúceho lekára sťažovateľky, jej napísal list s ospravedlnením, v ktorom vysvetlil, že jej neboli poskytnuté žiadne informácie s cieľom uľahčiť jej liečenie a že úmyslom bolo informovať ju pri ďalšom stretnutí.
V septembri 2000 sťažovateľka podala sť
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).