Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 31. marca 2023 - Cupiat proti Poľsku

rozsudok z 9. marca 2023 k sťažnosti č. 67414/11 pre porušenie článku 6 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) v kontexte trestného stíhania za psychické zneužívanie detí neprimeranými náboženskými praktikami

Sťažovateľ je poľský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1962 a žije vo Varšave. Prípad sa týkal jeho trestného stíhania a odsúdenia za psychické zneužívanie jeho detí tým, že sa museli podrobiť údajne neprimeraným náboženským praktikám.
V roku 1989 sa sťažovateľ oženil s A. Spolu mali tri deti, M. narodenú v roku 1991, Z. narodeného v roku 1994 a J. narodeného v roku 1996. Obaja rodičia boli hlboko veriaci, sťažovateľ mal akademický titul PhD. z teológie.
Koncom roka 2005 A. požiadala o rozvod. Približne v rovnakom čase prihlásila deti na terapiu u doktora L. Vo februári 2006 sa odsťahovala z domu a vzala so sebou aj deti.
Krajský súd v Lubline rozviedol manželstvo 9. septembra 2008. Rozhodol tiež, že rodičovské práva budú vykonávať obaja rodičia, dve mladšie deti (Z. a J.) budú bývať s matkou a najstaršia dcéra M. s otcom.
Dňa 27. októbra 2006 podala A. trestné oznámenie o údajnom psychickom zneužívaní jej troch detí sťažovateľom. Poukazovala na neprimerané religiózne praktiky, ktoré voči nim uplatňoval sťažovateľ. Dňa 14. marca 2007 sa formálne začalo vyšetrovanie a 26. marca 2007 bol sťažovateľ obvinený z trestného činu domáceho zneužívania podľa § 207 ods. 1 poľského Trestného zákona.
Počas trestného konania vyšlo najavo konanie sťažovateľa voči deťom, ako napríklad zobúdzanie uprostred noci a nútenie ich modliť sa. Sťažovateľ tiež nútil deti priznávať sa verejne k ich hriechom a ospravedlniť sa otcovi pred všetkými ľuďmi, čo nemožno vysvetliť len odkazom na náboženské presvedčenie. Takéto aktivity nemožno ospravedlniť ani absolútnymi a neobmedzenými rodičovskými právami.
Z hľadiska zisteného skutkového stavu prvostupňový súd uznal sťažovateľa vinným z psychického zneužívania jeho detí tým, že ich nútil správať sa určitým spôsobom. Hoci ho deti aj manželka žiadali, aby ich odbremenil od niektorých povinností, sťažovateľ uprednostnil uplatňovanie svojej autority a dominantného postavenia bez zohľadnenia ich potrieb a pocitov, čím im spôsobil vážne emocionálne utrpenie. V dôsledku jeho konania sa u detí vyvinuli emocionálne a osobnostné poruchy a deti vykazovali averziu voči katolíckej cirkvi a náboženským praktikám vo všeobecnosti.
Odvolací súd rozhodol, že výchova detí
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).