Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Informácia o rozsudkoch Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 1. do 31. marca 2023 - Simona Mihaela Dobre proti Rumunsku

rozsudok z 21. marca 2023 k sťažnosti č. 8361/21 pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v kontexte odmietnutia vnútroštátnych súdov povoliť sťažovateľke vysťahovanie do Kanady spolu s dieťaťom

Sťažovateľka je rumunská štátna príslušníčka, ktorá sa narodila v roku 1976 a žije v Bukurešti.
Sťažovateľka má syna Y., ktorý sa narodil v roku 2008. S jeho otcom X. sa zosobášila v roku 2010, avšak v roku 2014 sa rozviedli. Po rozvode rodičov Y. ostal s matkou. Sťažovateľka má aj staršieho syna E. z predchádzajúceho vzťahu.
Podľa sťažovateľky Y. trpel viacerými stravovacími poruchami, alergiami na určité potraviny a múku, a vyžadoval si starostlivo plánovanú diétu, ktorú mu poskytovala od raného detstva.
Dňa 5. januára 2018 sťažovateľka oznámila X. svoj úmysel presťahovať sa do Kanady spolu s Y., ale 15. januára 2018 jej X. oznámil, že stým nesúhlasí s odôvodnením, že keby sa presťahovali do Kanady, Y. by stratil kontakt s otcom a jeho širšou rodinou.
Dňa 18. januára 2018 podal X. žalobu na okresný súd v Bukurešti, ktorou sa domáhal zverenia Y. do svojej výlučnej starostlivosti a aby zodpovednosť za finančnú podporu dieťaťa bola rozdelená medzi oboch rodičov. V ten istý deň sťažovateľka podala protinávrh, v ktorom sa domáhala povolenia súdu presťahovať sa do Kanady spolu so synom. Vysvetlila, že pri návšteve Kanady ukázala synovi dom, ktorý chcela kúpiť a ktorý sa mu veľmi páčil. Neďaleko domu bola vhodná škola pre Y., ktorý plynule hovorí po anglicky. Do školy ho však nemohla zapísať bez súhlasu X. Preto takisto požiadala o zverenie Y. do svojej výlučnej starostlivosti.
Prvostupňový súd rozhodol, že takéto presťahovanie by zameralo pozorno
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).