Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Prehľad rozsudkov Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci december 2019 - Zarubin a ostatní proti Litve

Zarubin a ostatní proti Litve
rozhodnutie z 19. decembra 2019 k sťažnostiam č. 69111/17, 69112/17, 69113/17 a 69114/17 pre porušenie článku 10 Dohovoru (právo na slobodu prejavu) v kontexte vyhostenia štyroch ruských novinárov z Litvy
Sťažovatelia sú ruskí štátni príslušníci, ktorí sa narodili v rokoch 1981, 1988, 1966 a 1978 a žijú v Moskve. Všetci štyria sťažovatelia sú zamestnancami ruského štátneho vysielateľa Rossiya-24. Ide o reportéra, zvukára, kameramana a hlavného vydavateľa.
V marci 2016 odišli do Litvy, kde sa konalo Vilniusko-ruské fórum. Udalosť spoluorganizovalo litovské Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa zaoberalo rôznymi problémami Ruska. Fóra sa zúčastnili aj ruskí opoziční aktivisti.
Zamestnávateľ poveril sťažovateľov, aby sa zúčastnili fóra a urobili rozhovory so zúčastnenými ľuďmi. Nemali akreditáciu, ale podarilo sa im dostať sa do priestorov, kde sa konalo fórum. Litovské médiá neskôr informovali, že sťažovatelia spôsobili rôzne incidenty a narušili priebeh fóra.
Migračné oddelenie vydalo rozhodnutia o vyhostení sťažovateľov a uložilo im zákaz vstupu na územie Litvy na jeden rok. Rozhodnutia citovali informácie od litovského Úradu štátnej bezpečnosti, že títo muži, zástupcovia televízneho kanála Rossiya-24, mohli predstavovať hrozbu pre národnú bezpečnosť. Poukazovali tiež na ich "útoky" počas fóra, ako o nich informovali miestne médiá a zaznamenala ich polícia.
Sťažovatelia opustili Litvu, ale proti rozhodnutiam o vyhostení podali odvolanie. Tvrdili, že pokojne vykonávali svoje novinárske povolanie, snažili sa robiť rozhovory a filmové záznamy s účastníkmi fóra, no niektorí organizátori a návštevníci na nich zaútoči
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).