Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci marec 2021 - Feilazoo proti Malte

Feilazoo proti Malte
Sťažovateľ je nigérijský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1975 a žije v dedine Safi na Malte. Dňa 23. februára 2010 bol uznaný vinným za drogové trestné činy a popri treste odňatia slobody mu bol uložený aj peňažný trest a povinnosť nahradiť trovy konania.
Keďže peňažný trest nemohol uhradiť, bol mu uložený dodatočný trest odňatia slobody v trvaní 22,5 mesiaca. Krátko pred prepustením vyhlásil, že sa vráti do Španielska, kde mal trvalý pobyt. Podľa vlády, španielske štátne orgány mu odmietli povoliť návrat do Španielska. Po prepustení bol preto predvedený na imigračný úrad, kde mu oznámili, že sa musí vrátiť do Nigérie. Bol označený za "zakázaného imigranta" a existovala hrozba, že sa bude skrývať.
Tvrdilo sa, že sťažovateľ je agresívny voči dozorcom a že jedného z nich dokonca uhryzol, pričom bolo potrebné voči nemu použiť špeciálny sprej. Sťažovateľ bol hospitalizovaný. V nemocnici mu lekári zistili viacero poranení, čo neskôr potvrdil aj odborný posudok. Dvaja zranení dozorcovia podali sťažnosť na polícii.
Začalo sa vyšetrovanie a sťažovateľ bol vypočutý na polícii bez prítomnosti právneho zástupcu. Odmietol podpísať zápisnicu z výsluchu. Dňa 12. apríla 2018 sa začalo konanie vo veci útoku na dozorcov a 5. februára 2019 bol sťažovateľ uznaný vinným. Súd mu uložil pokutu, trest odňatia slobody a povinnosť náhrady trov konania.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).