Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 3. do 28. februára 2021 - V. C. L. a A. N. proti Spojenému kráľovstvu

V. C. L. a A. N. proti Spojenému kráľovstvu
Sťažovatelia V. C. L. a A. N. sú vietnamskí štátni príslušníci, ktorí sa narodili v rokoch 1994 a 1992 a žijú v Middlesexe v Londýne.
V zmysle článkov 4 a 6 Dohovoru namietali trestné stíhanie a odsúdenie za drogové trestné činy po ich odhalenípri práci na farme na pestovanie marihuany v čase, keď boli ešte mladiství. V predmetnom čase polícia aj prokuratúra naznačili, že vietnamskí mladistvísa pravdepodobne stali obeťou obchodovania s ľuďmi. Po ich odsúdení boli obaja sťažovatelia uznaníza obete obchodovania inými štátnymi orgánmi, ktoré posudzovali, či sa s osobou obchodovalo na účely jej vykorisťovania.
Dňa 6. mája 2009 V. C. L. objavila polícia pri drogovom záťahu v Cambridge. Počas výsluchu sťažovateľ uviedol, že má 15 rokov a že ho do Spojeného kráľovstva prepašoval jeho adoptívny otec. Stretol sa s dvoma mužmi, ktorího vzali na farmu, aby tam pracoval. Po záťahu bol obvinený z výroby kontrolovaných drog.
Súdy odhadli jeho vek na 17 rokov, ale neskôr akceptovali, že v skutočnosti mal len 15 rokov. Hoci sociálna služba a jedna mimovládna organizácia vyjadrili obavy, že by mohlo ísť o obeť obchodovania s ľuďmi, 20. augusta bol uznaný vinným z výroby drog. Bol odsúdený na 20 mesiacov v zariadení pre mladistvých páchateľov.
Dňa 21. apríla 2009 polícia vstúpila do obydlia v Londýne po nahlásení vlámania. Odhalila veľkú farmu na pestovanie marihuany, na ktorej pracoval A.N.s niekoľkými ďalšími Vietnamcami.
Počas výsluchu na polícii A. N. udal rok narodenia 1972 (v skuto
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).