Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozhodnutia ESĽP vyhlásené od 1. novembra do 10. decembra 2022 - Mamaladze proti Gruzínsku

rozsudok z 3. novembra 2022 k sťažnosti č. 9487/19 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (právo na spravodlivé súdne konanie) a článku 6 ods. 2 Dohovoru (právo na prezumpciu neviny) v kontexte prípravy vraždy otravou kyanidom

Sťažovateľ je gruzínsky štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1984 a žije v Tbilisi v Gruzínsku. V predmetnom čase bol arcibiskupom a riaditeľom lekárskej kliniky v pôsobnosti gruzínskej ortodoxnej cirkvi.

Dňa 2. februára 2017 novinár I. M. oznámil prokuratúre, že sťažovateľ ho požiadal o pomoc pri získaní kyanidu a je preto presvedčený, že sa pripravuje vražda niekoho, kto pracuje pre Patriarchát gruzínskej ortodoxnej cirkvi.
Okamžite sa začalo vyšetrovanie a sudca dal súhlas na použitie informačno-technických prostriedkov. I. M. nahrával všetky diskusie so sťažovateľom, ktorý povedal, že sa ponáhľa získať jed, pretože sa musí pripojiť k delegácii sprevádzajúcej katolíckeho patriarchu Gruzínska (duchovného vodcu gruzínskej ortodoxnej cirkvi) do Nemecka na liečenie. Sťažovateľ sa osobitne zmienil o Sh. T., osobnej sekretárke patriarchu, ktorú nemal rád a považoval ju za prekážku vo svojom kariérnom postupe.
Sťažovateľ bol zadržaný 10. februára 2017, keď mal nastúpiť na palubu lietadla do Berlína. Jeho batožina bola zaistená a otvorená v kancelárii hlavného prokurátora v jeho prítomnosti. Biely prášok, neskôr identifikovaný ako "kyanid sodný", sa našiel v malej krabičke vo vnútri čističa na topánky. Nasledujúci deň bol sťažovateľ obvinený z "prípravy vraždy" Sh. T.
Mestský súd v Tbilisi uznal sťažovateľa vinným v zmysle obžaloby a uložil mu trest odňatia slobody na9 rokov. Dospel k záveru, že mal úmysel otráviť Sh.T.Jeho odsúdenie sa zakladalo na skutočnosti, že v jeho batožine bol objavený jed, ako aj na inkriminujúcej výpovedi I. M. a viac ako 80 svedeck
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).