Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Vybrané rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v období apríl - máj 2020 - Petro Carbo Chem S.E. proti Rumunsku

Petro Carbo Chem S.E. proti Rumunsku
rozsudok z 30. júna 2020 k sťažnosti č. 21768/12 pre porušenie článku 10 Dohovoru (sloboda prejavu) v kontexte ochrany slobody prejavu menšinového vlastníka spoločnosti, spočívajúceho v kritike konateľa (výkonného riaditeľa) za spôsob riadenia spoločnosti
Sťažovateľ-spoločnosť Petro Carbo Chem S.E., bola založená v roku 2007 so sídlom v Duisburgu v Nemecku. Vlastní mnoho tovární v Európe, vrátane chemickej továrne v Poľsku.
V roku 2007 sa stala hlavným akcionárom v rumunskej spoločnosti Oltchim S.A. Ramnicu Valcea, ktorá vlastnínajväčšiu chemickú továreň v Rumunsku a v ktorej je majoritným akcionárom štát (podiel 54%).
Prípadsa týka zamietnutia civilnej žaloby, ktorú sťažovateľ podal proti konateľovi spoločnosti Oltchim za poškodenie jeho dobrej povesti v rámci mediálneho sporu v rokoch 2008 a 2009, týkajúceho sa najmä manažmentu spoločnosti konateľom.
V roku 2009 po súboji v médiách sťažovateľ podal žalobu o náhradu škody proti konateľovi spoločnosti Oltchim, v ktorej sťažovateľ tvrdil, že konateľ v miestnej aj celoštátnej tlači vyhlásil, že sťažovateľ bol zodpovedný za stav neistoty, že sa pokúsil blokovať konverziu dlhov na podiely v prospech štátu a že sa pokúsil podceňovať obchodné aktivity firmy. Sťažovateľ namietal, že tvrdenia konateľa boli nepravdivé a očierňujúce a poškodili jeho dobrú povesť a dobré meno.
Konateľ podal žalobu proti sťažovateľovi, v ktorej namietal, že niekoľko
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).