Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v období od 3. do 28. februára 2021 - Hanan proti Nemecku

Hanan proti Nemecku
Sťažovateľ je štátny príslušník Afganistanu, ktorý sa narodil v roku 1975 a žije v meste Omar Khel v Afganistane. Po útokoch 11. septembra 2001 Spojené štáty americké začali 7. októbra 2001 vojenské operácie v Afganistane pod názvom "Trvalá sloboda". V novembri 2001 nemecký parlament povolil využitie nemeckých oddielov ako súčasť tejto operácie.
Začiatkom decembra 2001 sa viacero afganských lídrov stretlo v Bonne pod záštitou OSN, aby rozhodli o pláne riadenia krajiny a vytvorili dočasný riadiaci orgán Afganistanu. Dňa 5. decembra 2001 podpísali "Dohodu z Bonnu", v ktorej požadovali pomoc medzinárodného spoločenstva pri zachovaní bezpečnosti v Afganistane a zabezpečujúcej vytvorenie Medzinárodných síl bezpečnostnej pomoci ("International Security Assistance Force" - ISAF).
V tom istom mesiaci Bezpečnostná rada OSN povolila vytvorenie ISAF, ktoré mali pomáhať dočasnej vláde Afganistanu pri udržiavaní bezpečnosti v Kábule a v okolitých oblastiach a umožniť dočasnej vláde a personálu Spojených národov operovať v bezpečnom prostredí. Cieľom týchto síl v operácii "Trvalá sloboda" bolo vyvíjať protiteroristické a protipovstalecké aktivity. Takisto v decembri 2001 nemecký parlament schválil využitie nemeckých ozbrojených síl ako súčasť ISAF.
Od 11. augusta 2003 prevzala velenie ISAF Severoatlantická aliancia (NATO). Do konca roka 2006 boli ISAF zodpovedné za bezpečnosť na celom území Afganistanu. Od apríla 2009 sa bezpečnostná situácia v regióne Kundúz prudko zhoršila a stala sa miestom intenzívneho konfliktu.
Dňa 3. septembra 2009 povstalci uniesli dva tankery s palivom, ktoré uviazli v piesočnom brehu rieky Kundúz, asi 7 km od vojenskej základne Kundúz provinčného rekonštrukčného tímu (PRT). Povstalci určili ľudí z neďalekých dedín, ktorí im mali pomôcť pri uvoľňovaní tankerov.
Okolo 20.00 hod. sa vo vojenskej základni dozvedeli o únose. Plukovník K., nemecký armádny dôstojníkveliaci vojenskej základni, obávajúc sa útoku vydal príkaz zbombardovať oba tankery, ktoré boli stále nepojazdné. Vzdušný nálet, ktorý sa uskutočnil v tú istú noc, zničil oba tankery a zabil niekoľko ľudí, povstalcov aj civilistov, vrátane dvoch synov sťažovateľa, ktorí boli vo veku 12 a 8 rokov.
Ráno 4. septembra 2009 brigádny generál V., ktorý bol poverený velením v regióne, kam patrila aj vojenská základňa Kundúz, vyslal vyšetrovací tím nemeckej vojenskej polície do mesta Kundúz s cieľom pomôcť pri vyšetrovaní na základni. Prokurátor v Drážďanoch 5. novembra 2009 požiadal úrad Spolkového generálneho prokurátora, aby preskúmal možnosť prevzatia trestného stíhania vo veci z hľadiska vyvodenia možnej zodpovednosti podľa Kódexu zločinov proti medzinárodnému právu. Úrad Spolkového generálneho prokurátora začal skúmať, či má takúto právomoc, a 8. septembra 2009 začal predbežné vyšetrovanie.
Dňa 12. marca 2010 spolkový generálny prokurátor začal trestné stíhanie proti pl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).