Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva - vybrané judikáty za mesiac marec 2020 - Convertito a ostatní proti Rumunsku

Convertito a ostatní proti Rumunsku
rozsudok z 3. marca 2020 k sťažnosti č. 30547/14 a k štyrom ďalším pre porušenie článku 8 Dohovoru (právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života) v kontexte zrušenia akademických diplomov zahraničným študentom z dôvodu výsledkov auditu a nedostatkov pri vydaní rozhodnutí o prijatí na štúdium
Sťažovatelia sú talianski štátni príslušníci, ktorísa narodili v rokoch 1975, 1983, 1974, 1973 a 1961. Žijú v mestách San Marco Evangelista, Caltagirone, San Cono, Neapol a Aci Bo- naccorsi v Taliansku.
V októbri 2003 dekan Fakulty medicíny a farmácie Univerzity v Oradei prijal žiadosti prvých štyroch sťažovateľov o prijatie do prvého ročníka odboru zubného lekárstva. V októbri 2004 prijal žiadosť piateho sťažovateľa. Na základe rozhodnutia o zápise na štúdium sťažovatelia začali študovať.
V septembri 2005 ministerstvo školstva vydalo oznámenie o prijatí ("letters of acceptance") pre posledných štyroch sťažovateľov na akademický rok 2005/2006. V novembri 2009 vydalo takéto oznámenie pre prvého sťažovateľa.
Začiatkom roka 2009 došlo k výmene korešpondencie medzi rektorom univerzity a zástupcami ministerstva školstva týkajúcej sa oznámení o prijatí 39-tich zahraničných študentov, vrátane piatich sťažovateľov. V tom čase prvý sťažovateľ stále nemal doručené oznámenie o prijatí a oznámenia vydané ostatným sťažovateľom sa nevzťahovali na školský rok, kedy boli zapísaní na štúdium, ale až na ďalší školský rok.
Rektor požiadal ministerstvo školstva o radu vo veci pripustenia týchto študentov k záverečným skúškam. V septembri 2009, potom v januári a septembri 2010 senát univerzity rozhodol o pripustení piatich sťažovateľov k záverečným skúškam. Prví štyria sťažovatelia vykonali záverečné skúšky vo februári 2010 a v marci 2010 získali magisterský diplom v odbore zubné lekárstvo. Piaty sťažovateľ absolvoval záverečné skúšky v septembri 2010 a diplom získal v novembri 2010.
Sťažovatelia následne iniciovali proces nostrifikácie diplomov v Taliansku, aby mohli vykonávať zubársku prax v Taliansku.
V roku 2011 na základe auditu ministerstva školstva vykonaného na žiadosť talianskych štátnych orgánov o preverenie autenticity diplomu bola vypracovaná správa, z ktorej vyplynulo, že pri zaslanílistov o prijatí viacerým študentom, vrátane sťažovateľov, vznikli nezrovnalosti. V septembri 2011 ministerstvo školstva požiadalo univerzitu v Oradei, aby zrušila diplomy z dôvodu omeš
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).