Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v mesiaci február 2020 - Khadija Ismayilova proti Azerbajdžanu (č. 2)

Khadija Ismayilova proti Azerbajdžanu (č. 2)
rozsudok z 27. februára 2020 k sťažnosti č. 30778/15 pre porušenie článku 5 ods. 1 (právo na slobodu a bezpečnosť), článku 5 ods. 4 (preskúmanie zákonnosti väzby), článku 6 ods. 2 (právo na prezumpciu neviny) a článku 18 (hranice využívania obmedzení práv) v spojitosti s článkom 5 Dohovoru v kontexte zadržania a väzby novinárky kritickej voči vláde bez dôvodného podozrenia zo spáchania trestného činu
Sťažovateľka je štátna príslušníčka Azerbajdžanu, ktorá sa narodila v roku 1976, a žije v Baku.
Sťažovateľka pracovala pre rádio Azadliq, pobočku v Baku. Išlo o azerbajdžanskú stanicu rádia Slobodná Európa/rádio Liberty financované z USA. Pre rádio pracovala ako zamestnankyňa, manažérka alebo ako samostatne zárobkovo činná osoba.
Najmä v období rokov 2010 - 2012 napísala investigatívne články, ktoré sa venovali údajnej účasti rodiny prezidenta Aliyeva na nezákonnom podnikaní. Jej dôverné videá nahrané protiprávne skrytou kamerou boli následne zverejnené na internete (tieto udalosti boli predmetom sťažnosti
Khadija Ismayilova proti Azerbajdžanu
1)
).
Sťažovateľka a ďalší občianski aktivisti boli v roku 2013 - 2014 kritizovaní v štátnych médiách vrátane článku z decembra 2014, ktorého autorom bol vtedajší vedúci prezidentskej kancelárie, a ktorý opísal sťažovateľku ako osobu, ktorá "prejavuje nepriateľský prístup voči známym azerbajdžanským politickým osobnostiam a rozširuje znevažujúce klamstvá".
V decembri 2014 bola sťažovateľka obvinená z trestného činu navádzania na samovraždu po tom, čo jej bývalý kolega tvrdil, že sa pokúsil zabiť len preto, že na neho vyvíjala nátlak a ponižovala ho po ich rozchode. Okresný súd Sabail vzal sťažovateľku do väzby. Ten istý súd a Odvolací súd v Baku zamietli jej žiadosť o prepustenie z väzby a o prijatie náhradných opatrení. Väzba sťažovateľky bola niekoľkokrát predĺžená.
Bývalý kolega, ktorý vzniesol pôvodné obvinenie, následne na Facebooku zverejnil status, v ktorom vzal späť svoje tvrdenie. Neskôr dodal, že vnútroštátne orgány ho prinútili takto vypovedať.
Vo februári 2015 vnútroštátne orgány vzniesli ďalšie obvinenia proti sťažovateľke, a to najmä pre spreneveru, nezákonné podnikanie, daňové úniky vo veľkom rozsahu a zneužívanie právomoci v kvalifikovanej skutkovej podstate, najmä vo vzťahu k jej aktivitám v čase, keď bola vedúcou pobočky rádia Azadliq v Baku.
V septembri 2015 bola sťažovateľka uznaná vinnou pre finančné trestné činy a bol jej uložený trest 7 a pol roka odňatia slobody. V bode
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).