Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci november 2020 - Dan proti Moldavsku (č. 2)

Dan proti Moldavsku (č. 2)
Sťažovateľ je moldavský štátny príslušník, ktorý sa narodil v roku 1960 a žije v Kišiňove (Moldavsko). Prípad sa týka trestného konania vedeného proti nemu za prijatie úplatku, ktoré bolo obnovené z dôvodu rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci
Dan proti Moldavsku
1)
.
Vo svojom hlavnom rozsudku z roku 2011 Súd rozhodol, že došlo k porušeniu práva na spravodlivé súdne konanie v zmysle článku 6 ods. 1 Dohovoru v trestnom konaní vedenom proti sťažovateľovi ako riaditeľovi strednej školy v Kišiňove za to, že žiadal a prijal úplatok za súhlas s prestupom žiaka na túto školu.
Moldavské súdy ho uznali vinným z prijímania úplatku v zmysle obžaloby v roku 2006 a odsúdili ho na 5 rokov podmienečného odňatia slobody a peňažný trest.
Súd rozhodol, že toto konanie nebolo spravodlivé, pretože pôvodný oslobodzujúci rozsudok bol v odvolacom konaní zmenený bez toho, aby bol znovu vypočutý svedok obžaloby. 262
Po vyhlásení rozsudku Súdu moldavské súdy nariadili obnovu konania. V roku 2013 odvolací súd znovu uznal sťažovateľa vinným. Vo svojom rozhodnutí sa oprel o vyjadrenia troch zo siedmich svedkov, ktoríboli pôvodne vypočutí v prvostupňovom konanív roku 2006, a o videozáznam zo zatknutia sťažovateľa v rámci tajnej policajnej operácie.
Sťažovateľ podal dovolanie, v ktorom namietal, že sedem svedkov bolo nedôveryhodných, keďže boli príslušníkmi polície, a že výpovede tých troch, ktorí boli znovu vypočutí, boli v rozpore s ich výpoveďami v pôvodnom konaní.Výpovedesa týkali najmä momentu odovzdávania úplatku. Takisto tvrdil, že súd sa oprel o videozáznam z policajnej operácie bez toho, aby ho videl, pretože sa stratil. Najvyšší súd zamietol dovolanie v roku 2014. Rozhodol, že nevypočutie všetkých siedmich svedkov nebolo problémom, keďže jeden z nich medzičasom zomrel a iný odišiel do civilu a jeho pobyt nebol známy.
Sťažovateľ namieta porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru. Tvrdí, že opätovné odsúdenie bolo porušením jeho práva na spravodlivé súdne konanie v obnovenom trestnom konaní proti nemu vo vzťahu k preskúmaniu dôkazov a vypočúvaniu svedkov.
Rozhodnutie Súdu
Právo na spravodlivé súdne konanie v zmysle článku 6 ods. 1 Dohovoru možno považovať za efektívne, ak sú stanoviská strán skutočne "vypočuté", teda riadne posúdené zákonným súdom. Inými slovami, článok 6, okrem iného, zaväzuje "súd", aby riadne preskúmal vyjadrenia, argumenty a dôkazy predložené stranami sporu bez predpojatosti voči posúdeniu, či sú relevantné (pozri
Perezproti Francúzsku
2)
,
odsek 80).
Článok 6 vyžaduje, aby vnútroštátne súdy primerane odôvodnili svoje rozhodnutia
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).