Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásené v mesiaci február 2020 - N. D. a N. T. proti Španielsku

N. D. a N. T. proti Španielsku
rozsudok Veľkej komory Súdu z 13. februára 2020 k sťažnosti č. 8675/15 a 8697/15 pre porušenie článku 4 Protokolu č. 4 k Dohovoru (zákaz kolektívneho vyhosťovania cudzincov) a článku 13 Dohovoru (právo na efektívny prostriedok nápravy) v spojitosti s článkom 4 Protokolu č. 4 k Dohovoru v kontexte okamžitého návratu dvoch štátnych príslušníkov Mali a Pobrežia Slonoviny do Maroka
Sťažovatelia sú štátni príslušníci Mali a Pobrežia Slonoviny, ktorí sa narodili v rokoch 1986 a 1985. Prvý sťažovateľ vyhlásil, že opustil Mali z dôvodu ozbrojeného konfliktu v roku 2012. Po ceste cez Mauritániu a Alžírsko prišiel do Maroka v marci 2013. Ostal v migračnom tábore v Mount Gurugu neďaleko hraníc s Melillou. Druhý sťažovateľ prišiel do Maroka koncom roka 2012 a takisto ostal v tomto záchytnom tábore pre migrantov.
Autonómne mesto Melilla je španielskou enklávou s rozlohou 12 km2 na severnom pobreží Afriky, ktoré je obklopené marockým územím. Španielske orgány vybudovali bariéru pozdĺž 13 km dlhej hranice, ktorá od roku 2014 pozostáva z troch paralelných plotov. Štyri hraničné prechody sú umiestnené pri trojitom plote. Medzi týmito bodmi dôstojníci polície (Guardía Civil) strážia hraničné územie a pobrežie s cieľom zabrániť nezákonnému vstupu. Skupiny cudzích štátnych príslušníkov, okrem iného aj zo Subsaharskej Afriky, sa často pokúšali preliezť ploty.
Skoro ráno 13. augusta 2014 došlo k prvému pokusu o vstup na španielske územie. Podľa vlády marocká polícia zabránila 500 migrantom preliezť vonkajší plot, ale napriek tomu sa to asi 100 migrantom podarilo. Približne 75 migrantov dosiahlo vrchol vnútorného plota, ale len niekoľko z nich preliezlo na druhú stranu a vstúpilo na španielske územie, kde ich odchytila Guardía Civil. Ostatní ostali sedieť na vrchole vnútorného plota.
Príslušníci Guardía Civil ich požiadali, aby zliezli dole, a následne ich eskortovali späť na územie Maroka na druhú stranu hranice cez brány medzi plotmi.
N. D. a N. T. sa opakovane snažili prekonať vnútorný plot a ostali tam niekoľko hodín. Približne o 2.-3. hodine popoludní zliezli z plota s pomocou španielskych príslušníkov, ktorí im poskytli rebríky. Len čo sa dotkli zeme, zatkla ich Guardía Civil, ktorá ich údajne v putách odviedla späť do Maroka a odovzdala ich marockým úradom.
Sťažovatelia tvrdili, že nikto nepreveril ich totožnosť a nemali príl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).