Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Výber z rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva vyhlásených v mesiaci december 2020 - Papachela a Amazon S.A. proti Grécku

Papachela a Amazon S.A. proti Grécku
Sťažovateľmi sú grécka štátna príslušníčka, ktorá sa narodila v roku 1961 a žije v Aténach, a spoločnosť s ručením obmedzeným, v ktorej je sťažovateľka jedinou spoločníčkou.
V apríli 2016 sťažovateľka oznámila, že skupina ľudí konajúcich zo solidarity s utečencami sa usadila v jej hoteli v centre Atén, ktorý bol prázdny od marca 2010. Informovala políciu, ale úradníci konajúci vo veci len bez zásahu monitorovali pohyb osadníkov hotela. Na základe námietky voči nečinnosti pri vypratávaní osadníkov prokurátor nariadil vyšetrovanie.
Medzičasom sa skupina okupujúca hotel nezákonne napojila na prívod elektriny a vody. Sťažovateľka o tom informovala štátne elektrárne aj vodárne, avšak nikto jej neodpovedal. V marci 2017 bola jej spoločnosť zaviazaná zaplatiť účet vo výške 81 500 EUR, ktorý sa k 12. februáru 2018 zvýšil na 141 990 EUR.
V apríli 2017 spoločnosť sťažovateľky podala návrh na predbežné opatrenie na súd v Aténach, ktorým sa domáhala vypratania osadníkov z hotela. V máji 2017 sa sťažovateľka dozvedela, že prokurátor vydal príkaz na vypratanie hotela, ktorý však nikdy nebol vykonaný. Dňa 26. júla 2017 súd potvrdil predbežné opatrenie a nariadil "sieti pre občianske a politické práva" vypratať hotel pod hrozbou pokuty 1 000 EUR a dvoch mesiacov odňatia slobody pre zástupcu skupiny. Súd uviedol, že napriek žiadosti sťažo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).