Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Správa z konferencie Bratislavské právnické fórum 2023. (Bratislava Legal Forum 2023). Sekcia správneho práva

Univerzita Komenského v Bratislave, Právnická fakulta v spolupráci s Alumni Klubom Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave usporiadala 9. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie Bratislavské právnické fórum 2023, ktorá sa konala hybridnou formou, t.j. prezenčne v priestoroch Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a súčasne aj audiovizuálnou online formou prostredníctvom aplikácie Microsoft TEAMS v dňoch 11. a 12. septembra 2023 pod záštitou Alumni Klubu Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Ústredná téma plenárneho zasadnutia otvárajúceho konferenciu reflektovala prakticky vždy aktuálne otázky právneho štátu a akademických slobôd. Tento rok bol ústrednou témou Človek v centre právneho štátu. Plenárne zasadnutie sa začalo dňa 11. septembra 2023 netradične v podvečerných hodinách oficiálnym otvorením a úvodným slovom rektora Univerzity Komenského v Bratislave, JUDr. Mareka Števčeka, DrSc., dekana Právnickej fakulty UK doc. JUDr. Eduarda Burdu, PhD., a JUDr. Mikuláša Trstenského, CSc., člena Výkonnej rady Alumni Klubu a advokáta advokátskej kancelárie G. Lehnert, s. r. o.
Na plenárnom zasadnutí vystúpili s príspevkami viaceré významné osobnosti slovenskej a českej justičnej, ako aj akademickej obce. Predmetom prvej panelovej diskusie bola téma Umelá inteligencia ako výzva pre právo, právnické vzdelávanie a právny štát. Diskutujúcimi boli prítomní hostia: prof. Ing. Ivan Kotuliak, PhD., dekan fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity, prof. Ing. Igor Farkaš, Dr., z Katedry aplikovanej informatiky fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, Mgr. Silvia Belovičová, LL.M., advokátka, a JUDr. Tomáš Jucha, MSc., Senior Policy Manager, AmCham Slovakia.
Predmetom II. panelovej diskusie bola téma Trestné právo a právny štát za prítomnosti hostí: doc. JUDr. Eduard Burda, PhD., dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, JUDr. Petr Angyalossy, Ph.D., predseda Najvyššieho súdu Českej republiky, JUDr. Jozef Kandera, prvý námestník generálneho prokurátora SR, a JUDr. Martin Puchalla, PhD., predseda Slovenskej advokátskej komory.
Rokovanie v sekcii správneho práva bolo po oba dni trvania konferencie venované téme Garancie uplatňovania princípov právneho štátu vo verejnej správe a uskutočnilo sa po oba dni v učebni na prízemí starej budovy Právnickej fakulty UK. Odbornými garantmi tejto sekcie boli prof. Mgr. Yuliia Vashchenko, PhD., a doc. Mgr. Ján Škrobák, PhD.
Ako prvá predniesla svoj príspevok na tému Princíp rešpektovania ľudských práv a základných slobôd v činnosti stavovských a profesijných organizácií prof. JUDr. Soňa Košičiarová, PhD., z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Príspevok pojednával o inštitúte práva na regulované povolanie, čo by mali alebo nemali robiť stavovské a profesijné organizácie ako orgány záujmovej samosprávy s ohľadom na dodržiavanie základných ľudských práv a slobôd. Autorka sa zamýšľala nad tým, ktoré práva môžu byť porušené konaním alebo nekonaním orgánu stavovskej organizácie, napr. odmietnutie komory zapísať uchádzača do zoznamu aj s poukazom na európsky dohovor ohľadom práva na ochranu súkromného života a spravodlivé súdne konanie. Z hľadiska európskeho dohovoru ide o pracovnoprávne spory, pričom aj s poukazom na judikatúru európskeho súdu pre ľudské práva nemožno zakázať prístup k povolaniu, t. j. napríklad už spomenuté odmietnutie zápisu uchádzača do komory ako stavovskej organizácie, ktoré je predpokladom výkonu predmetného povolania. Aj z rozsudku ESĽP vyplýva, že nemožno zakázať prístup k povolaniu.
Príspevok prof. Mgr. Yuliie Vashchenko, PhD., z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave bol venovaný ARS ako funkcii energetických regulátorov vo vybraných členských štátoch EÚ a na Ukrajine.
Prof. JUDr. Juraj Vačok, PhD., sudca Najvyššieho správneho súdu SR a zároveň pedagóg na Právnickej fakulte UK v Bratislave, sa vo svojom príspevku venoval plnohodnotnému správnemu súdnictvu ako garantovi zá
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).