Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Robert KALIŇÁK proti Slovenskej republike a Robert FICO proti Slovenskej republike

rozhodnutie z 28. februára 2023 k sťažnostiam č. 40734/22 a 40803/22 pre porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru (nezávislosť a nestrannosť trestného konania)

Európsky súd pre ľudské práva (prvá sekcia), zasadajúc 28. februára 2023 ako výbor v zložení:

Krzysztof Wojtyczek, predseda,
Ivana Jelić,
Erik Wennerström, sudcovia,

a Liv Tigerstedt, zástupkyňa tajomníka sekcie,
berúc do úvahy:
sťažnosti (č. 40734/22 a 40803/22) podané na Súd proti Slovenskej republike podľa článku 34 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len "Dohovor") 18. augusta 2022 dvoma slovenskými štátnymi občanmi, pánom Robertom Kaliňákom a pánom Robertom Ficom, ktorí sa narodili v rokoch 1971 a 1964 a žijú v Bratislave (ďalej len "sťažovatelia");
po prerokovaní na neverejnom zasadnutí rozhodol takto:
PREDMET PRÍPADU
1. Sťažovatelia sú známymi verejnými osobami. Sťažnosť vychádza z kontextu, keď bol pán Fico premiérom Slovenskej republiky a pán Kaliňák bol ministrom vnútra Slovenskej republiky, a to pred ich odstúpením v roku 2018.
2. Dňa 19. apríla 2021 boli sťažovatelia a dve ďalšie osoby obvinení z viacerých trestných činov, ktoré v podstate súvisia so zavedením a fungovaním systému uplatňovania neprimeraného vplyvu na orgány činné v trestnom konaní a na daňové orgány, čo zahŕňalo získavanie dôverných informácií o politických oponentoch a iných osobách s cieľom ich diskreditácie.
3. Dozor nad týmto vyšetrovaním vykonáva zo zákona Úrad špeciálnej prokuratúry (ďalej len "ÚŠP"). Súčasný šéf tohto úradu je bývalý politický op
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).