Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Trovy exekúcie a prípustnosť dovolania generálneho prokurátora

ZSP 44/2017
Trovy exekúcie a prípustnosť dovolania generálneho prokurátora
§ 203 ods. 1 zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok)
§ 458 ods. 2 Civilného sporového poriadku
Dovolací súd podľa § 458 ods. 2 Civilného sporového poriadku v individuálnych okolnostiach každého prípadu skúma, či potreba zrušiť generálnym prokurátorom napadnuté rozhodnutie súdu prevažuje nad záujmom jeho zachovania a nad princípom právnej istoty.
Dovolanie generálneho prokurátora smerujúce proti rozhodnutiu exekučného súdu o trovách exekúcie uplatnených v zanedbateľnej výške (tzv. bagateľnej výške) nie je procesné prípustné, lebo záujem na jeho zrušení neprevažuje nad záujmom na jeho zachovaní. Ide o prípad, kedy spravodlivé usporiadanie vzťahov ustupuje požiadavke na zachovaní a nezmeniteľnosti veci právoplatne rozsúdenej (princípu právnej istoty).
Uznesenie
Najvyššieho súdu SR
, sp. zn.
3 CdoGp 2/2016
.
Skutkový stav:
Okresný súd (ďalej "súd prvého stupňa") uznesením: a/ podľa § 57 ods. 1 písm. h) zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) zastavil exekúciu vedenú proti povinnému na vymoženie dlžného výživného, b/ súdnej exekútorke priznal náhradu trov exekúcie, na zaplatenie ktorej v zmysle § 203 ods. 1 Exekučného poriadku zaviazal oprávneného, c/ ostatným účastníkom nepriznal náhradu trov exekučného konania.
Generálny prokurátor SR (ďalej len "generálny prokurátor"), na podnet oprávneného, v zmysle § 458 Civilného sporového poriadku (ďalej len "CSP") podal dovolanie generálneho prokurátora proti výroku b/ uznesenia súdu prvého stupňa.
V dovolaní generálneho prokurátora generálny prokurátor uviedol, že v napadnutej časti je rozhodnutie v rozpore so zákonom. V tomto prípade išlo o nútené vymoženie pohľadávky na výživnom, preto mal súd pri rozhodovaní o náhrade trov exekúcie aplikovať § 203 ods. 2 Exekučného poriadku, a nie § 230 ods. 1 Exekučného poriadku. V zmysle zákona mal teda rozhodnúť, že trovy exekúcie znáša súd (štát). Podľa presvedčenia generálneho prokurátora princíp zákonnosti a spravodlivosti je v danom prípade nadradený princípu právnej istoty, záväznosti a nezmeniteľnosti rozhodnutia. Sú tu teda - podľa jeho názoru - splnené podmienky na podanie dovolania generálneho prokurátora podľa § 458 ods. 1 a 2 Civilného sporového poriadku (ďalej aj "CSP"), pričom podanie tohto mimoriadneho opravného prostriedku vyžaduje ochrana práv, ktorú v čase podania dovolania generálneho prokurátora nemožno dosiahnuť inými právnymi prostriedkami. Z týchto dôvodov žiadal predmetné uznesenie vo výroku b/ zrušiť a vec v rozsahu zrušenia vrátiť na ďalšie konanie. Oprávnený, povinný a súdna exekútorka sa k dovolaniu generálneho prokurátora písomne nevyjadrili.
Najvyšší súd SR (ďalej len "najvyšší súd") ako súd dovolací (§ 35 CSP) po zistení, že dovolanie generálneho prokurátora podal oprávnený subjekt, bez nariadenia dovolacieho pojednávania (§ 464 CSP v spojení s § 443 CSP) dospel k záveru, že dovolanie generálneho prokurátora treba odmietnuť.
Z odôvodnenia:
Na stručné odôvodnenie (§ 464 CSP v spojení s § 451 ods. 3 CSP) dovolací súd uvádza nasledovné:
Podľa § 458 ods. 1 CSP proti právoplatnému rozhodnutiu súdu je prípustné dovolanie generálneho prokurátora, ak to vyžaduje ochra
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).