Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Maslák, M. - Jakubáč, R.: Zákon o pozemkových spoločenstvách. Komentár

Maslák, M. - Jakubáč, R.:
Zákon o pozemkových spoločenstvách. Komentár
Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s., 2019
strán 436
ISBN 978-80-7598-432-6 (viazaná)
ISBN 978-80-7598-433-3 (pdf)
______________________________
Predmetná, pomerne obsiahla publikácia autorského tandemu odborníkov na oblasť pozemkového práva - Mareka Masláka z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a Róberta Jakubáča z Úradu geodézie, kartografie a katastra SR, vyplnila zásadnú a dlhodobo pociťovanú medzeru v záujme o vedecké a odborné spracovanie síce archaického, ale mimoriadne zaujímavého a pre slovenské pomery stále živého inštitútu pozemkových spoločenstiev. Publikácia je koncipovaná ako komentár k zákonu č. 97/2013 Z.z. o pozemkových spoločenstvách po zásadnej novelizácii zákonom č. 110/2018 Z.z. Jej určenie je dvojdimenzionálne, čo je poznať aj z autorského rukopisu, ktorý kombinuje prvky vedeckej monografickej práce a odbornej práce prístupnej aj širšej laickej verejnosti.
1)
Práve táto črta predkladanej publikácie z nej robí prístupné a zrozumiteľným spôsobom podané pojednanie na jednej strane, pričom na druhej strane vedeckým a erudovaným spôsobom upozorňuje na zložité právne otázky riešené/čiastočne riešené/neriešené predmetnou právnou úpravou.
Môj záujem ako recenzentky predkladanej publikácie sa sústredil na zaujímavú skutočnosť. Nebýva totiž zvykom, aby komentáre k právnym normám vychádzali z tak širokého právno-historického a spoločensko-politického záberu ako predkladaná publikácia. Druhým dôvodom môjho záujmu bola skutočnosť, že ako právna historička mám v portfóliu svojho zamerania aj isté osobitné inštitúty, ktoré z rôznych dôvodov (ale väčšinou z dôvodu spoločenskej potrebnosti a užitočnosti) akoby prežívajú a "prežili" rôzne historické obdobia a ich tendencie meniť veci "k lepšiemu". Jedným z takýchto inštitútov sú aj pozemkové spoločenstvá. Ďalšou a nemenej zásadnou skutočnosťou vyzdvihujúcou aktuálnosť a potrebu danej publikácie sú
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).