Právny portál určený širokej odbornej verejnosti

Online časopis

Uznesenie o zamietnutí návrhu na prerušenie konania a prípustnosť dovolania

ZSP 5/2018
Uznesenie o zamietnutí návrhu na prerušenie konania a prípustnosť dovolania
§ 237 ods. 1 písm. f) Občianskeho súdneho poriadku
§ 109 Občianskeho súdneho poriadku
§ 162 ods. 1 Civilného sporového poriadku
§ 44 ods. 3 zákona č. 517/2007 Z.z. o úžitkových vzoroch v platnom znení
Podmienky na prerušenie konania podľa § 109 ods. 1 písm. b) Občianskeho súdneho poriadku (§ 162 ods. 1 Civilného sporového poriadku) skúma výlučne konajúci súd a neprerušenie konania, pri dostatočne odôvodnenom závere o nenaplnení zákonom predpokladaných dôvodov na obligatórne prerušenie konania, nemožno považovať za odňatie možnosti konať pred súdom.
Uznesenie
Najvyššieho súdu SR
, sp. zn.
4 Obdo 56/2015
.
Skutkový stav:
§ Žalobca sa domáhal, aby súd uložil žalovanému povinnosť zdržať sa využívania, používania, ponúkania, propagácie, reklamy alebo uvádzania na trh, alebo skladovania alebo dovážania na tento účel, alebo akéhokoľvek iného spôsobu využívania výrobkov predstavujúcich skúšobnú svorkovnicu, zasahujúcich do rozsahu ochrany úžitkového vzoru zapísaného v registri úžitkových vzorov vedenom Úradom priemyselného vlastníctva SR (ďalej ako "ÚPV SR") pod číslom 2222.
Súd prvého stupňa zamietol návrh žalovaného na prerušenie konania podľa § 109 ods. 1 písm. b) OSP do právoplatného rozhodnutia Úradu priemyselného vlastníctva SR (ďalej ÚPV SR) o návrhu žalovaného na určenie, či predmet opísaný v jeho žiadosti patrí do rozsahu ochrany úžitkového vzoru žalobcu, ako aj o jeho návrhu na výmaz úžitkového vzoru žalobcu č. 2222, ÚV 11111-1111. Žalovaný argumentoval, že spor možno vyriešiť zákonným spôsobom aj mimosúdnou cestou, o ktorú sa žalovaný celý čas snaží. Žalobca s návrhom žalovaného na prerušenie konania nesúhlasil, pretože má za to, že nie sú dané žiadne zákonné dôvody a návrh žalovaného považuje len za účelové oddialenie riešenia sporu. Podľa jeho názoru ide o štandardné konanie, v ktorom uplatňuje právo na ochranu pred neoprávneným zásahom do svojich práv a rozhodovanie o predmete žaloby neprislúcha inému orgánu než súdu.
Súd prvého stupňa s odkazom na § 109 ods. 1 písm. b) prvá veta OSP, vychádzajúc z predmetu konania a obsahu podaného návrhu na prerušenie konania, konštatoval, že v predmetnej veci zákonný dôvod na prerušenie konania v zmysle návrhu žalovaného splnený nie je.
Súd uviedol, že kým je žalobca zapísaný ako vlastník úžitkového vzoru, považuje sa tento za jeho majiteľa a patria mu právne prostriedky ochrany pred neoprávneným zásahom do práv vyplývajúcich mu z jeho vlastníctva. Rozhodnutie ÚPV SR o výmaze úžitkového vzoru nemôže mať vplyv na uplatnenie práva, ktoré patrí vlastníkovi úžitkového vzoru v čase jeho zápisu. Zdôraznil, že predmetom konania nie je výmaz úžitkového vzoru, a teda nenastal stav, kedy určitú otázku nie je oprávnený v tomto konaní súd riešiť.
Odvolací súd na odvolanie žalovaného uznesenie súdu prvého stupňa ako vecne správne podľa § 219 ods. 1 OSP potvrdil.
Odvolací súd sa v plnom rozsahu stotožnil s odôvodnením napadnutého rozhodnutia a na zdôraznenie jeho správnosti a doplnenie argumentácie k spôsobu rozhodovania súdu o prerušení konania konštatoval, že § 109 ods. 2 písm. c) OSP upravuje fakultatívny dôvod prerušenia konania v prípade, keď je r
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).